Intre Zen si indiferenta exista ceva magic…

Posted by

 In urma cu cateva zile, am descoperit pe tableta un nou joc. In principiu, e o porcarie de joc cu motociclete in care tot ce trebuie sa faci e sa schimbi vitezele pentru a ajunge primul la sosire, iar cursele erau de genul linioarelor, deci fara stanga, dreapta, acceleratie sau altceva. Ideea e ca jocul m-a prins destul de mult si pana sa predau tableta la „reparat”, m-am tot jucat acest joc. Adevarul e ca nu conteaza cat de complex sau de stupid era jocul, cat faptul ca ma simteam foarte bine jucandu-ma la el. Incercam sa ajung la 350 de cupe castigate, ceea ce imi dadea posibilitatea sa imi cumpar in joc R1 sau Hayabusa, bineinteles ca eu eram cu ochii pe R1.

In una din zile, miercuri, daca imi aduc bine aminte, eram in tren prins in valtoarea jocului, cand suna telefonul:

– Ce faci, mah, unde esti?
– In tren, merg spre casa.
– Hai ca vin eu sa te iau de la gara, iti aduc si banii pe laptopul ala…
– Da, bine, bine, ajung cam in 20 de minute la gara, ma iei din fata garii. Paaa, ca ma joc.

Ajung la gara, ma postez in fata garii relaxat si incep sa ma joc. Trec 10 minute, trec 20 de minute, suna telefonul:

– Auzi, mah, trenul ala al tau mai vine ca sunt la Coreco (o statie din fata Garii de Sud din Ploiesti)
– Da, mah, sunt in gara, te astept.

Fac eu nu stiu ce legaturi neuronale haotice si trag concluzia ca statia Coreco e statia aia de unde plec eu dimineata cu tramvaiul, asa ca ma gandesc ca numai bine sa mai dau 2-3 ture cu motorul in joc pana ajunge el cu masina sa ma ia, poate cu putin noroc fac cele 350 de cupe si imi iau R1.

Mai trec vreo 10 minute si suna iar telefonul:

– Auzi mah, tie cat iti ia sa treci strada ca m-am plicitisit de cand te tot astept.
– Aaaa… pai unde esti mah ca sunt in fata garii…. (si mi se ridica valul de pe ochi)…. Tu la care gara ma astepti?
– Gara de Sud, nu de acolo te-am luat si ultima oara?
– Cum mah Gara de Sud, tu nu stii ca in fiecare seara eu vin pe vest, adica in Gara de Vest?
– Pai de unde sa stiu, nu mi-ai zis in tren ca vii la sud?
– Eu?!?!… Nu ti-am zis ca vin pe sud. Ce naiba.
– Mah, tu faci misto de mine?
– Nu fac, mah, dar sunt la Gara de Vest, zi daca vii sa ma iei sau ne vedem acasa.

Ne intelegem ca vine sa ma ia, imi dau seama ca face 20 de minute de la Sud la Vest, asa ca ma bag linistit la joc mai deparete. Intr-un final ajunge si el in gara. Deschid usa la BMW si ii zic:

– Stii, mi-am luat R1, in joc, acuma ma dau cu el (ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat).

M-am gandit mult la intamplarea respectiva, desi in principiu foarte amuzanta. M-am gandit foarte mult la faptul ca am fost foarte relaxat in seara respectiva, si ca probabil genul asta de atitudine zen ar trebui sa o am cat mai des. Pe de alta parte, ma gandesc ca e si putina nesimtire intr-un astfel de comportament. Prietenul meu nu s-a suparat, ca asa sunt prietenii adevarati, nu se supara nici macar atunci cand gresesti. Iar daca ma intrebati de ce am ales titlul de mai sus… exista o replica in Battlestar Galactica, cand reinviau cylonii, si-au dat seama ca intre secunda in care mureau si secunda in care se „download-au” intr-un nou corp, mai exista ceva (pentru cine a vazut filmul). Si cam de acolo am „furat” expresia din titlu. Dar dincolo de asta, cred ca undeva in echilibrul intre ceea ce inseamna cu adevarat zen si pur si simplu faptul de a fi indiferent, este o punte care va poate oferi ceva minunat.

3 comments

  1. Din ce spui tu aici despre zen (putin cat aduci aminte) pot sa-mi dau seama ca nu prea stii ce este zenul si ce presupune zenul…

  2. @oprean eu sunt pasionat mai mult de Taoism decat de Zen, desi am citit cateva carti si despre Zen, povestioare zen, etc… dar in contextul ala nu m-am referit la zen in adevaratul sens al cuvantului, sau ma rog mai mult de o incercare de a fi zen a unui discipol in primele lui zile decat despre starea numita zen de japonezi. Daca vrei sa o numesti stare, mod de viata, filozofie. Cand intri in religiile orientale astia au un singur cuvant pentru a definii foarte multe lucruri. Este la fel si cu Budha care inseamna personajul istoric, o stare, un sfant, etc….

Comments are closed.