Arrival (2016)

Posted by

Un film interesant, care mi-a scapat, se pare, in momentul in care a fost difuzat in cinematografe. E un SF interesant, fara foarte multa actiune si care ar putea fi mai greu de inteles din prima. Ce-i drept, unele lucruri le-am inteles sau s-au clarificat spre finalul filmului, asa ca va recomand sa-l priviti cu mare atentie, mai ales la detalii legate de timpul la care ne este povestita actiunea.

Pe scurt, fara a incerca sa vin cu vreun spoiler, actiunea se desfasoara in jurul unor cercetatori care incearca sa comunice cu o rasa extraterestra ale carei nave, 12 la numar, aterizasera in diferite colturi ale lumii. Intregul film se leaga de incercarea de a comunica cu aceasta specie de extraterestri si de a le invata limbajul foarte complex pe care acestia il utilizeaza. Pe tot parcursul filmului, profesoara de lingvistica, Louise Banks, are tot felul de amintiri legate de fata ei care murise, sau cel putin asa pare in prima parte a filmului.

Daca totul pare de neinteles si complicat in prima parte a filmului, spre final lucrurile incep incet sa capete sens, pentru ca in ultimele secvente, lucrurile sa ne fie dezvaluite si sa intelegem cu adevarat despre ce a fost vorba pe tot parcursul filmului. Desi este un film mai greoi, mie mi-a placut si cred ca l-as revedea inca o data, pentru a intelege mai bine ce se intampla de fapt in anumite scene.

Despre limbaj si cum a fost creat

Un lucru deosebit de interesant in film este limbajul extraterestrilor sau, mai bine zis, modul lor de a scrie. Acesta este format din peste 100 de logograme si acestea sunt bine definite cu ajutorul unui dictionar, in film fiind folosite doar 71 dintre aceste simboluri. Ce este nou este modul de dispunere al acestora pe un cerc si modul dificil in care ar putea fi citit acest limbaj de cineva pasionat de limbi extraterestre. Exista sute de fani care vorbesc sau scriu in diferite limbi inventate (Klingon, Elvish, Dothraki etc.), dar toate acestea sunt limbi liniare, cu care te poti familiariza usor. Personal, nu am inteles niciodata pe acesti pasionati de a invata o limba care nici macar nu exista sau nu a existat vreodata.

Daca vreti sa stiti mai multe despre codul din spatele limbajului, aveti o prezentare live aici: https://www.liveedu.tv/christopherwolfram/videos/LAAJL-the-code-behind-arrival-the-movie/

Trailer Arrival

Daca l-ati vazut, sunt curios daca v-a placut ideea filmului sau vi se pare plauzibila. De asemenea, ati putea sa-mi lasati in zona de comentarii (aici am eu o curiozitate personala) cam care ar fi primul cuvant pe care ati incerca sa il transmiteti unei specii extraterestre. In film au inceput cu „om” (human), dar parca as fi inceput cu „Pamant” (Earth) si as fi pus o poza cu planeta. In felul asta ma gandesc eu ca, daca tot au venit din spatiu, s-ar fi prins ca asa se numeste planeta; sau nu; greu de spus.