Masdar City

Posted by

 Pana de curand visam, influentat si de materialele lui Jacque Fresco, la construirea unui oras total independent energetic. Fara poluare, fara masini zgomotoase, cu mult aer proaspat, cu multa verdeata si multa apa. De cateva ori am avut curajul sa si vorbesc despre acest vis al meu, in cercuri restranse.

In urma cu cateva saptamani, pe Discovery, am avut placerea sa imi vad visul cu ochii. Nu am foarte mult respect pentru lumea araba si pentru tampeniile pe care le fac in numele religiei, dar pentru aceasta realizare trebuie sa recunosc ca nu pot sa le port decat respect.

Asadar, Masdar City, in traducere Orasul Sursa, este primul oras din lume proiectat astfel incat sa se sustina singur energetic si eventual sa livreze surplusul de energie catre Abu Dhabi. Nu o sa va vorbesc despre prea multe date tehnice, stiu doar ca trebuia terminat in 2016, dar si in alte tari se mai amana, asa ca se pare ca va dura pana in 2025.

Orasul dispune de un fel de parcare subterana, prin care circula vehicule eletrice. Acestea sunt fara sofer, doar alegi destinatia unde vrei sa ajungi si ele vor selecta ruta. De asemenea, nu se poate intra in oras cu ajutorul masinilor clasice, acestea ramanand la intrarea in oras.

Proiectat in stilul oraselor traditionale arabe, designul si arhitectura sunt in asa fel construite, incat sa ofere o aerisiere naturala a orasului. Fiecare aspect al orasului este gandit in asa fel incat sa fie optimizat, pentru a oferi cat mai mult confort cetatenilor. Maxim 250 de metri de cel mai apropiat punct de transport in comun. O temperatura suportabila pe strazile orasului, multa verdeata.

Nu are rost sa va mai spun despre oras, pentru ca puteti vedea foarte bine in video-ul de mai jos; eu ma bucur ca imi vad visul cu ochii, chiar daca e realizat de altii.

3 comments

  1. Mai e ceva pana ne vom plimba prin el, deja se pare ca resursele tarilor din Golf sunt puse sub semn de intrebare. Si ca au imprumuturi masive de restituit.
    Pana la pensie, vom apuca si noi 😉

  2. @Jovi as aprecia maxim daca ai completa si tu un nume acolo in sampler sa nu mai pun eu manual de fiecare data cand fac topul dupa ZeList.

Comments are closed.