Mitul casei de 2500 de euro, din baloti de paie

Posted by

Circula in mod constant pe internet un articol prin care lumea este prostita (ca nu am cum sa ma exprim altfel) ca iti poti construi o casa cu doar 2500 de euro. Mai mult chiar, pozele de la aceste articole, precum si cea de mai jos, includ case ale caror pret depasesc 2500 de euro daca socotim doar tigla metalica care se pune pe casa.

In conditiile in care as fi destul de credul ca poti sa-ti faci o casa cu 2500 de euro, as putea spune ca eu am luat o mare teapa cand am evaluat bugetul pentru casa pe care mi-o construiesc la 100.000 de euro si nu m-ar mira daca se va depasi acest buget.

Inainte de casa, aveam o anexa – un foisor de 4×4 metri, lipit de o magazie tot de 4×4 metri, deci o placa de beton de 32 de metri patrati pe care am pus o structura de lemn, precum in poza de mai jos. Au intrat cam 20 de patrati de lemn de 10x10cm, vreo 30 de patrati de 8×8 cm si scandura pentru acoperis, cam 2 metri cubi. Chiar daca nu as fi inchis cu OSB si polistiren si as fi pus baloti de paie, lemnul pentru structura, doar lemnul ar fi costat peste 1000 de euro, 2 camere de 16 mp fiecare.

In contextul asta, pentru o casa cu 2 camere, baie si bucatarie (deci o casa de 60-70 mp), doar materialul lemnos ar fi costat 2500 de euro. Din pacate insa, o casa nu inseamna doar lemn, mai ai nevoie si de niste saci de ciment, si de niste bolovani sa ii faci fundatia (daca vrei sa o faci cum se facea acum 50 de ani), peretii aia de paie trebuie acoperiti si ei cu un mortar ceva. Apoi stau si ma gandesc ca si paiele alea trebuie tratate (nu are rost sa vorbim de proprietati ignifuge sau antidaunatori), dar macar sa nu se marunteasca si sa putrezeasca in cativa ani.

Sfatul meu

Decat sa visezi la o descoperire geniala prin care sa-ti faci casa cu 2000 de euro, sau decat sa visezi ca ajunge bitcoin (sau orice alta criptomoneda) la 1 milion de dolari, sau decat sa visezi la tot felul de alte bazaconii care circula pe internet, mai bine pune osul la treaba, dar si creierul la contributie si fa-ti viata frumoasa, iar o viata frumoasa se traieste in bunastare, nu in saracie si speranta ca maine poate vei castiga la loto. Si bunastarea se traduce in sanatate, sanatate emotionala, sanatate fizica, sanatate financiara. Daca le ai pe toate trei, atunci te poti considera un om implinit.

 

Cum iti poti face o casa cu 250 de euro?

Pe principiul casei de mai sus, poti sa-ti faci o casa si cu 250 de euro. Cumperi o drujba si alte cateva unelte necesare, cauti o locatie unde sa ai in apropiere un rau sa poti sa iei piatra, padure de unde poti sa iei lemn, inveti cum se fabrica mortarul sau macar chirpiciul si alte materiale care se foloseau la case acum 100 de ani si cred ca te incadrezi in buget. Nu conteaza timpul de executie, pana tai copacii, pana ii cari din padure, pana ii faci patrati cu drujba si pana ii insailezi intr-o structura rezistenta. Nu conteaza faptul ca nu poti in bugetul asta nici macar sa tragi prin pereti ceva sarme de curent ca sa ai macar becuri, inveti sa fabrici si teracota pentru a-ti putea construi o soba…. stii ce, nu vrei o casa gratis, cauta dracului o pestera si muta-te-n ea… si nu te mai costa nimic.

 

Update

Cei de la ziarul Adevarul se pare ca se pricep si mai bine la constructii, era sa-mi iau teapa cu casa de 2500 de euro cand de fapt o poti face si cu 1000 de euro. „Da cineva mai mult?”

One comment

  1. Nu inteleg cine poate sa creada in asemenea povesti…. si oare ce le spune arhitectul ala… casa costa 1000 de euro dar mai trebuie cativa leuti ca sa finalizam, vreo 20.000 de euro….

Comments are closed.