O zi ciudata

Posted by

phonecall O zi ciudata A inceput cu un telefon, apoi a mai urmat unul. Acum stau si rad, pe de o parte ca s-au mai lamurit cateva lucruri, pe de alta parte ma gandesc ca trebuie sa-mi pun cumva sistemul ala de 2-Step Verification despre care vorbea Costin la un moment dat.

Ma intreb daca mai urmeaza si al treilea telefon, si de la cine si cu ce problema.

Primul apel primit

Ma suna cineva cu numar ascuns. Deja radeam cu colegii de birou, ca iar ma suna aia de vor sa ma convinga sa investesc la bursa, asa ca imi dreg glasul, ma pregatesc sufleteste si raspund la telefon.

Buna ziua? Aveti blogul Haotik.ro? (Raspund cu da.) Aveti userul Haotik pe seopedia? (Raspund iar afirmativ.)

Un moment, sa dam drumul la inregistrarea convorbirii. (Le fac semn colegilor ca e ceva mai serios, probabil si-au dat seama dupa vocea mea ca nu e nimic distractiv in conversatie.) Incepe sa ma intrebe de o postare pusa pe forumul seopedia in 2010, in care aduc prejudicii companiei lor.

Tac si ascult mai departe. Ma gandeam, o fi tampit daca el crede ca am sa confirm niste acuzatii care mi se aduc, fara sa am habar despre ce e vorba. Asta intr-o convorbire inregistrata. Asa ca incerc sa ii explic ca nu stiu despre ce e vorba si ca as vrea mai multe informatii. Primesc topicul pe mail, caut mailurile de pe atunci si, normal, le gasesc, deci ii dau mai multe date.

Dau si ceva mailuri pe la seopedia, incercand sa aflu mai multe date despre asta. Situatia s-ar putea sa fie totusi amuzanta si sa iasa o poveste pe cinste pe blog despre asta. Nu de alta, dar situatia s-ar putea sa iasa naspa, daca se face social engineering pe mine, pentru ca s-ar putea sa vreau sa raspund cu aceeasi moneda si ma pricep al naibii de tare la asta.

La finalul convorbirii, ma intrebam daca e o farsa sau exista oameni care chiar nu inteleg internetul. Am mai ajuns pe la politie sa dau declaratii din cauza asta, asa ca nu m-ar fi mirat sa ajung din nou.

Al doilea apel primit

De la un prieten, ma intreaba daca am facut ceva la contul meu de google (gmail) in ultimele 2 zile. Imi explica cum ca un laptop, pe care l-am avut eu in teste in urma cu un an de zile, brusc si-a adus aminte de contul meu de gmail si a facut sincronizare la toate parolele. Cu alte cuvinte, respectivul are acces la orice site pe care am eu cont, de la paypal pana la toate forumurile, facebook, tot.

I-am recomandat sa se uite prin Analytics poate ii place ce vede si lucram din nou. Chiar nu stiu ce sa fac, ca nu am nici un chef sa schimb toate parolele. Nici macar nu le stiu pe toate, doar de aia le salvez in contul google. Sa speram ca e un caz unitar si nu se intampla asta cu toate laptopurile pe care le-am testat de-a lungul timpului. E clar, de acum inainte avem cont de teste separat, cel putin la windows.

Al treilea telefon

Al treilea telefon ma astept sa vina dupa ce public articolul, sa ma sune nenea ala de sus si sa zica: “Bah, de ce mi-ai pus poza la tine pe blog, nu ti-am zis ca nu vreau sa stie lumea ca suntem prieteni?” 🙂