Oameni care iti pot schimba modul de gandire: Dr. Grigori Perelman

Posted by

Probabil pana acum nu ati auzit niciodata de Grigori Parelman, nici eu, dar dupa ce am citit azi un articol si m-am si documentat putin mi-am dat seama ca trebuie sa va vorbesc despre el.

Pe scurt se zice ca ar fi cel mai inteligent om din lume, s-a facut remarcat prin faptul ca a rezolvat o problema de matematica veche de 100 de ani Conjectura lui Poincaré. Verifcarea demonstratiei facute de Grigori Parelman a durat cativa ani.

In urma cu 4 ani cand i s-a acordat cea mai inalta distinctie din matematica, Medalia Fields, acesta nu sa obosti sa vina sa isi ridice premiul.

Anul acesta Institutul de Matematica Clay din Cambridge ia oferit un premiu de 1 milion de euro pentru rezolvarea problemei de mai sus iar acesta a refuzat spunand ca nu are nevoie de nimic si ca are tot ce isi doreste. Asta in ciuda faptului ca locuieste cu mama si sora sa intr-un apartament din Saint Petersburg.

Ce m-a durut cel mai tare au fost comentarile de pe hotnews legate de cum ca toate geniile sunt cu capul, desi pana la urma noi suntem nebuni, cei care alergam sa avem ce-a mai tare masina, ce-a mai mare casa, cel mai scump ceas si multe cristale svaroski pe telefon, pe ceas, pe masina.

Un astfel de om nu poate sa ne dea decat o lectie despre ce insemna cu adevarat viata. Pana la urma chiar ne trebuie case cu 10 camere si 3 masini, sau mai stiu eu ce alte lucruri? Nu asta ne face sa ajungem sa distrugem planeta si sa alergam inebuniti dupa bani zi de zi. O astfel de gandire te pune pe ganduri, asta daca ai un dram de creieri sa intelegi ca nu el e nebun si noi cei care alergam dupa bani zi de zi.

Deci, respect pentru acest om care nu numai ca a reusit sa rezolve una din cele mai complexe probleme de matematica din lume dar ne da si o lectie despre cum ar trebuii sa fim.

3 comments

  1. Ai si tu dreptate, dar gandeste-te ca omul a evoluat din dorinta de a avea mai mult. Daca ne oamenii se multumeau cu putin, lumea nu mai era cum este acum.
    E ok sa-ti doresti mai mult si lucruri noi, cu o anumita limita totusi.

  2. Mai mult pentru tine sau mai mult pentru umanitate? Crezi ca Henry Coanda sau altii au inventat ce au inventat pentru bani?

  3. Si in plus, una e sa iti doresti sa consturiesti o masina noua si alta sa o cumperi si sa nu te intereseze cum functioneaza.

Comments are closed.