Oamenii se schimba sau nu?

Posted by

schimbare O chestie la care ma gandesc de ieri, daca oamenii se schimba, daca se schimba greu sau daca se schimba doar de suprafata. Si stiu ca exista un mit care spune asa: oamenii nu se pot schimba; dar oare este mai mult decat un mit? Pentru ca eu cred ca oamenii se schimba si mi-e mila de cei care nu se pot schimba.

Eu stiu sigur ca ma schimb, m-am schimbat mult in ultimii ani si stiu ca ma schimb in fiecare zi a vietii mele. Asta nu inseamna ca ma transform in ceva mai bun, dar stiu ca ma schimb, stiu de exemplu ca in vremea liceului eram o persoana foarte religioasa, iar acum nu mai sunt deloc. S-au schimbat valorile, s-au schimbat perceptiile, s-a schimbat profund intelegerea mea asupra a ceea ce suntem si se va schimba in continuare pe tot parcursul vietii.

Mai stiu de asemenea ca anumite evenimente din perioada copilariei iti pot afecta profund viata si chestiile care te definesc pe tine ca om. Sunt constient de anumite defecte pe care le mostenesc din acea perioada, desi nu am reusit sa gasesc momente marcante in viata mea care sa justifice prezenta lor. Stiu ca uneori elementele care stau la temelia a ceea ce sunt eu astazi nu sunt facute din cel mai fericit material. Unele dintre ele am invatat sa le transform in puncte de sustinere.

Pana de curand credeam ca am un mare defect, in copilarie am incercat foarte multe „meserii„, cam timp de 3 zile, maxim o saptamana, dupa care ma plictiseam si incercam altceva. Vedeam asta intotdeauna ca pe un defect, ma gandeam ca este unul din motivele principale pentru care am inceput atatea proiecte faine si nu le-am dus pana la capat. De curand am aflat ca in drumul meu ca antreprenor s-ar putea sa fie unul din cele mai mari avantaje. Faptul ca o pot lua mereu de la zero, faptul ca pot face cu totul altceva, ca ma pot adapta usor, ca pot invata usor lucruri noi din domenii total diferite, s-ar putea sa fie exact lucrul care sa ma duca spre succes (discutam separat si despre ce inseamna succes in mintea fiecaruia).

Si va mai spun un lucru despre schimbare, un lucru marunt si poate lipsit de importanta. Am tot condus pe drumurile Europei. Am vazut cum se circula pe afara, cat de relaxati si binevoitori sunt soferii din tari mai civilizate, mi-am dat seama ca asa e mult mai bine si am devenit si eu mult mai calm, mai respectuos si mai civilizat in trafic. Totodata observ pe autostrada care duce spre Romania masini cu numere de Italia care dau flash-uri, claxoneaza, oameni nervosi care se intorc la familiile ramase acasa. Acolo nu se comporta asa, dar pe masura ce sunt mai aproape de tara, revin la comportamentul lor agresiv de pe sosele. Asta pentru ca nu au vrut sa invete nimic de la soferii din tarile occidentale, pentru ca nu au vrut sa sa schimbe. In acest context, ai putea spune ca majoritatea oamenilor nu se schimba, dar eu ma uit la mine si imi dau seama ca m-am schimbat. Si asta e doar unul din zecile de exemple pe care le pot da despre schimbarile mele de comportament, de gandire si de mod de a relationa cu ceilalti oameni.

Eu cred ca daca a trecut un an si tu simti ca nu te-ai schimbat deloc, ai o mare problema. O problema mai mare decat aia de a te fi schimbat intr-o varianta mai rea a ta si nu intr-una mai buna. Tu te-ai schimbat in ultimul an?

One comment

  1. Majoritatea oamenilor sunt reactivi si nu proactivi. Reactioneaza la mediul lor inconjurator. Schimbi mediu, schimbi perceptia, schimbi omul. Evident ca oamenii se schimba, dar nu din senin. Iar schimbarea chiar daca se intampla subit, trebuie verificata in timp.

Comments are closed.