Pe cati bani iti vinzi timpul?

Posted by

Ideea nu e a mea, am furat-o de la Vlad Stan, desi trebuie sa recunosc ca a trebuit sa mi-o povesteasca de vreo 2-3 ori ca sa imi intre si in cap si desi mi-a placut ideea de la inceput am uitat sa va scriu de ea, sau pur si simplu am uitat de ea.

E vorba de un calcul simplu, matematic, dar pana ajung la el, vreau sa va intreb daca v-ati gandit vreodata cam care este suma de bani pe care o castigati intr-o viata de om, sau pe ce bani va vindeti viata, pentru ca daca pui si cele 1-3 ore state in tren/autobuz/metrou zilnic si cele 8 ore de stat la munca, cam asta inseamna intreaga zi si pe care ti-o vinzi pe o suma de bani care, dupa ce calculezi, s-ar putea sa nu ti se mai para atat de mare.

Deci, inainte te a te uita la calculele de mai jos, incearca sa estimezi asa, fara calcule, cam pe ce suma iti vinzi viata?

Si acum sa luam urmatoarele calcule, incepi sa muncesti la 20 de ani si o tii tot asa pana la 65 de ani, asta inseamna 45 de ani de munca, an de an. Mai luam un salariu mediu, desi e un salariu la care multi doar viseaza, de 1500 de euro pe luna. Bani care ti-ar ramane in mana.

45 de ani x 12 luni x 1500 de euro pe luna = 810.000 euro , deci asta e suma pe care iti vinzi, in cel mai fericit caz, timpul.

Si intrebarea mea este? Crezi ca poti face o afacere care sa ajunga la 1 milion de euro in 10 de ani? Daca da, inseamna ca tocmai ti-ai cumparat o vacanta de 35 de ani.

Si daca suma asta ti se pare atat de mare, atunci probabil jobul este pentru tine cea mai buna solutie. Eu stiu copii de 17-18 ani care prin munca cinsita au reusit in 2 ani sa ajunga la 100 de mii de euro, asta inseamna ca doar continuand in ritmul ala in 20 de ani ar fi facut banii pentru care altii muncesc o viata.

Lumea se schimba incredibil de repede, asa ca oportunitati apar, nu ramane decat sa decizi daca esti unul dintre cei care contribuie la schimbarea acestei lumi sau nu.

11 comments

  1. Hai ca scriu unu si despre diferenta intre freelanver si anteprenor, dar roaga-l pe Manuel sa iti faca un sumar al primei prezentari de la obfbv

 1. Un articol bun, dar il strici iar cu modul tau de a scrie romaneshte :)… chinuieste-te sa scrii mai corect altfel vei strica toata ideea de a fi blogger ca meserie …

 2. Putin cam mare acel salariu mediu de care ai spus.Poate sa facem un calcul cu adevaratul salariu mediu…sau poate in loc de euro sa scrii ron.Asa ar fi mai bine si chiar motivational.

 3. hai sa nu ne gandim totusi ca muncitorul de pe santier, vanzatoarea din piata sau alte persoane de genul asta ar putea deveniii antreprenori. Nu ca nu ar putea dar nu lor se adreseaza articolul ci viitorilor antreprenori. Oameni care incearca sa se ridice mai sus si pentur care munca pe un santier de constructii sau altel meserii de genul au fost doar o scurta perioada din viata lor pentru ca au evoluat.

 4. Si cati dintre acei copii de 17-18 ani sunt criticati pentru munca lor? Multi!…

  A fost fain articolo… i like it!

 5. Oki..sa stii ca nici muncitoare pe santier si nici vanzatoare in piata in piata nu sunt si nici munca de jos nu fac. Lucrez in domeniul artelor si fix acest salariu il au multi care lucreaza ca mine.Nu stiu cat de mult mai ma pot ridica in acest domeniu.Si totusi m-ai pus pe ganduri.Desi fac ceva frumos si foarte admirat, sunt platita ca un muncitor pe santier sau ca o vanzatoare in piata…

 6. Departe de mine intentia de a jignii pe cineva, cred ca si actorii sunt lafel de prost platiti din pacate si stiu ca meritati mai mult macar suma la care am facut eu socoteala.

  In domeniul artelor cred ca se pot face cate ceva totusi, stiu o prietena care lucreaza de acasa, picteaza cani, sau ceva de genu, face tot felul de chestii faine si le trimite la un atelier din bucuresti. Vreo 3 luni a facut naveta dupa care a ramas ca le face de acasa, dupa ce a invatat meserie, probabil in paralel isi va incepe in acelasi domeniu si propria afacere, deci se poate, macar de inca o paine daca nu de mii de euro pe luna.

 7. Da, asta inseamna handmade.Dar cand esti grafician si ca sa-ti incepi propia afacere ai nevoie de licente plus pc foarte bun ce faci?Si eu lucrez si la servici si acasa(freelencer) dar la o mie e foarte greu de ajuns.Poate ramanem doar cu painea.Si cu capul sus ca nu furam ci muncim.

Comments are closed.