Perioada de recesiune a inceput, doar ca noi refuzam sa vedem asta

Posted by

Exista multe voci care spun ca urmeaza o noua criza la nivel mondial, o noua perioada de recesiune, cum ii spun eu, vrand sa dau totusi o nota de optimism unei potentiale noi crize financiare.  Previziunile vorbesc despre 3-18 luni pana la inceperea unei astfel de crize. Eu, unul, cred ca deja a inceput, doar ca noi refuzam sa credem asta. In ultima vreme am discutat cu destul de multi antreprenori si i-am intrebat ce parere au ei despre asta. Majoritatea au spus ca stiu, ca au citit si ei cate ceva pe undeva despre acest subiect, dar nu pareau sa fie prea tare ingrijorati de o noua criza.

Eu cred ca deja a inceput, doar ca o parte dintre noi refuzam sa vedem asta, iar alta parte nu stiu prea bine nici pe ce lume se afla, dar sa se mai gandeasca si la strategii pe timp de criza. Partea cea mai nasoala e ca oricate strategii ai face si oricate simulari sunt, ai toate sansele sa nu gasesti nicio solutie de a trece cu bine printr-o asemenea recesiune, mai ales cand guvernantii te ajuta si ei cum pot ca sa mori mai repede. Daca e sa vorbim in parabole, deocamdata a inceput sa bata vantul, nu foarte tare, dar se simte cum vesteste furtuna. Ar fi bine sa ma insel amarnic, chiar imi doresc asta, dar din pacate vad tot mai des avertismente legate de o posibila recesiune.

Una dintre povestile interesante, legate de acest subiect, am vazut-o zilele trecute la Catalin Tenita; cu acceptul lui am pus textul mai jos, pentru a putea fi citit si recitit cu atentie:

Si mi-am adus aminte de o poveste spusa de cineva care acum a plecat din tara. Era 2008 si era sefa unui agentii de publicitate foarte cunoscute. Si-a chemat toti colegii, majoritatea sub 30 de ani, si le-a zis simplu: „Mai baieti si fete, vin vremuri grele. Lasati-o mai moale cu cheltuielile si mai ales cu imprumuturile pe termen lung. Nu se stie cati vom fi aici peste un an.”

Oamenii au dat din cap intelept si au plecat. Dupa o ora, doi au venit sa le semneze niste acte. Unul pentru un leasing de masina, altul pentru o casa.

Nu stiu ce o fi facut cel cu masina, dar cel cu casa sigur mai plateste si acum niste rate cu cel putin 30-40% mai mari decat daca ar mai fi stat un an-doi. Si o sa mai plateasca inca 15-20 de ani.

Anyway mi se pare ca astazi simt cam acelasi parfum ca atunci. In 2008, asa prin toamna, dupa ce Lehman cazuse, dupa ce toate site-urile internationale vuiau, inca eram asigurati de Tariceanu ca noi avem armura magica. Ca nu ne va lovi nici o recesiune. Si ca dovada ca totul e bine, majora niste salarii cu 50%. Scriptic, pentru ca in realitate urmau a fi taiate cu 25%.

Am acelasi sentiment si acum, doar ca aparent ne vom provoca singuri criza. Doamne fereste sa nu se suprapuna si cu una externa. Insa imi pare ca acum e cam aceasi situatie ca in urma cu 9 ani.

In momentul in care cei de la privat incepe sa sa se uita ca la stat e salariul mai mare si munca e mai putina inseamna ca echilibrul sta sa se rupa.

Astazi Isarescu a zis ceva de genul „voi folosi cuvantul lichiditate, desi nu e termenul pe care imi place sa il folosesc”. Pentru bancheri lichiditate (sau lipsa ei) este cosmarul. Si apropo de lichiditate comparati ce a zis astazi cu situatia de acum trei luni (cand spunea ca exista destui bani lichizi in piata).

Repet, nu sunt deloc un priceput. De fapt uneori ma intreb daca e cineva extrem de priceput. Economia nu este ca fizica – un singur set de conditii initiale duc in mod repetabil la un singur output.

Cert este ca lucrurile par a se schimba destul de dramatic. Si cert este ca nu pare ca avem navigatori foarte buni la carma. Ma refer la guvernanti. Asa ca eu m-as gandi foarte bine, in momentul de fata, daca chiar e momentul pentru angajamente pe termen lung.

LE: Persoana care a plecat din tara e acum director de strategie intr-o mare agentie internationala.

 

Ce e de facut?

1. Daca ai credite, scapa cat poti de repede de ele.

Spre fericirea mea, am o relatie atat de buna cu bancile si le iubesc atat de mult, incat nu am avut niciodata credite la banci. Chiar si asa, parca am prea multe carduri in portofel si ma gandesc serios sa reduc numarul acestora.

2. Pune-ti deoparte bani pentru zile negre. 

Probabil ca e cam tarziu sa mai faci asta, dar nu se stie niciodata. In teorie ar fi bine sa economisesti toata viata. La fel cum pentru o viata sanatoasa e bine sa faci sport/miscare in fiecare zi, la fel si pentru o viata financiara sanatoasa e bine sa economisesti in fiecare luna.

3. Amana obligatiile pe termen lung sau care implica investii importante.

Nu e cel mai bun moment sa faci credite, dar nici sa te incumeti sa faci achizitii cu valoare mare. De exemplu, eu am inceput sa construiesc o casa, spre norocul meu, deocamdata doar pe hartie. Am decis sa continui cu tot ce tine de documentatie, dar am pus in stand-by achizitiile de materiale.

4. Fa-ti strategii si simulari cu prognozele cele mai pesimiste.

Unii spun ca nici astea nu ajuta si ca prin 2007 cei care au vazut ca vine criza si au facut tot felul de strategii de genul acesta, tot au fost afectati.

5. Informeaza-te, dar nu te panica.

Panica poate face mai mult rau decat bine. Nu uitati ca o criza nu aduce cu ea numai dezastru, ci uneori aduce si oportunitati. Valul ala mare de iti poate spulbera intr-o secunda corabia poate fi si cea mai mare oportunitate a vietii tale, daca reusesti sa ajungi cumva sus pe val. Asa ca nu te panica si ia cele mai calculate si bune decizii.

6. Citeste

Citeste carti din domeniul educatiei financiare, invata lucruri noi, antreneaza-ti creierul si creativitatea. In felul acesta, vei putea usor sa vezi oportunitatile pe timp de criza. Cei care continua sa invete si sa se dezvolte, au mai multe sanse sa se descurce in general in viata.

7. Fa-ti planuri pentru timp de furtuna

Cel mai bine e cand deja ai planuri pentru vremuri tulburi. Chiar daca va trebui sa iei decizii drastice, tot esti cumva pregatit macar psihologic pentru ele. E ca si cum ai fi pregatit ca sa nu fi luat prin surprindere. Eu imi fac astfel de planuri si simulari pentru cel mai rau scenariu, dar nu erau adaptate pentru o criza. De maine va trebui sa fac si scenarii dure si foarte dure, nu doar ingrijoratoare.

Comments are closed.