Perspectiva, foloseste-o sau pierde-o

Posted by

O amica avea nevoie de o cartela, de fapt de credit. Fiind in toane bune, am zis sa ii dau o cartela de 4 euro orange, sa nu zica lumea ca nu fac si fapte bune. De fapt, nu i-am dat doar cartela, i-am dat si o lectie de viata, tot gratis.

Initial i-am zis ca cineva a facut o fapta buna cu mine azi si ca si eu, la randul meu, am vrut sa fac o fapta buna, dar banii pentru respectivul cod de reincarcare nu trebuie sa mi-i dea mie, ci sa ajunga la un camin de copii sau la cineva amarat care chiar ar putea avea nevoie de ei.

Mi-a multumit frumos si mi-a spus ca asa o sa faca, o sa ajute si ea pe cineva la randul ei.

Apoi am stat cateva secunde si i-am spus, oricum codul asta l-am furat de la unu’, da-l naibii de dobitoc.

Moment in care a spus ca ea nu mai vrea nimic si ca imi da banii pe cartela respectiva cumva inapoi, ca nu vrea sa aiba parte de bani furati.

I-am explicat frumos ca totul e o simpla problema de perspectiva, perspectiva pe care i-am schimbat-o in cateva secunde, de la momente de fericire (a darui), la momente de tristete (bani furati).

Si ca probabil niciuna din cele doua perspective nu e reala, dar una din ele o face fericita, cealalta o intristeaza. Ce alege sa creada e doar in mintea ei, asa cum si fericirea noastra e doar in mintea noastra. Noi alegem perspectiva din care privim viata.

Eu aleg sa imi imaginez viata asa cum vreau eu ca sa fiu fericit. Probabil o sa ma intrebati ce se intampla cand te trezesti la realitate. O sa va intreb insa: Care realitate? Nu e realitatea o alta perspectiva, a altcuiva si poate nu a mea?

One comment

  1. pai dupa teoria asta, hotul care se urca in masina altuia isi poate alege „perspectiva” in care proprietarul, de fapt, i-a daruit-o. mai ales daca in prealabil a vizionat filmul „the secret” :))

    realitatea nu e doar o „perspectiva” ca oricare alta, ci una foarte speciala, unica in felul ei:)

    Einstein catre Schrodinger:
    „Ești singurul fizician contemporan, în afara lui Laue, care observă că nu putem face supoziții asupra realității — dacă suntem corecți. Cei mai mulți dintre ei pur și simplu nu văd ce joc riscant joacă cu realitatea — realitatea este ceva independent de ceea ce se stabilește experimental. Interpretarea lor este, oricum, înlăturată cel mai elegant de sistemul tău cu atomul radioactiv + amplificator + încărcătura de praf de pușcă + pisica într-o cutie, în care funcția undă a sistemului conține atât pisica vie cât și împrăștiată în bucățele. Nimeni nu se îndoiește cu adevărat că prezența sau absența pisicii este ceva independent de actul observării.[4]”
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Pisica_lui_Schr%C3%B6dinger

Comments are closed.