Am urmarit zilele acestea o groaza de articole si discutii pe internet legate de momentele grele prin care trece un proaspat absolvent in cautarea unui loc de munca, despre faptul ca nu se gasesc locuri de munca si despre faptul ca diploma de absolvire nu te ajuta cu nimic.
Pe de o parte, inteleg ca viata e destul de dificila, ca lucrurile nu sunt chiar asa roz, mai ales in afara zonei IT, dar uneori traiesc cu impresia ca unii nu-si doresc cu adevarat un job, pentru ca nu fac nimic altceva decat sa trimita CV-ul peste tot, in speranta ca vor prinde ceva.
Si, ca sa intelegeti ce vrea sa spun, cel mai bine ar fi sa va povestesc despre verisoara mea. Are 24 de ani, a terminat o facultate si, mai mult chiar, a lucrat doi ani la o firma in Bucuresti si de 6 luni isi cauta un loc de munca. Nu viseaza la un salariu imens, nu viseaza la o pozitie de top management, vrea un salariu decent de 2000 de lei care sa ii asigure o paine pe masa si banii de naveta. La firma la care a lucrat, facea ceva legat de SEO, dar nu stiu sa va spun exact ce facea ca nu m-a interesat niciodata.
In momentul in care a ramas fara job, eu plateam pe cineva sa-mi faca SEO la un site, in regim de freelancing, ii dadeam 300 de lei lunar pentru a se ocupa cateva ore pe zi de DigiPedia.ro. Stiind ca si ea a lucrat pe SEO, i-am recomandat o astfel de varianta, adica sa incerce sa faca cate ceva de acasa pentru a lua niste bani, putini, insuficienti, pentru a pune macar o paine pe masa, dar totusi niste bani.
A refuzat, a zis ca ea nu are nevoie de astfel de colaborari, pentru ca ea isi cauta un job stabil, cu un salariu de 2000 de lei. Pana la urma, in viata fiecare face propriile alegeri si nu am niciun drept sa le judec pe ale ei.
Zilele trecute, vazand discutiile generate pe tema aceasta pe internet si vazand ca e online pe mess, am luat-o din nou la intrebari. Daca si-a gasit job, cum o mai duce, chestii de genul acesta. Inca isi cauta si a fost la cateva interviuri, dar degeaba. La unul din interviuri i-a cerut sa stie limbajul HTML si ea nu putea sa scrie in CV ca il stie bine, daca nu il stie.
Initial i-am reamintit de colaborarea aceea cu 300 de lei si i-am explicat ca in 6 luni ar fi avut in buzunar 1800 de lei, o nimica toata, dar i-ar fi avut in buzunar. Vazand chestia cu HTML-ul, i-am zis ca poate sa se supere pe mine, dar in 6 luni de zile de cand tot depune CV-uri, ar fi putut sa invete limbajul HTML, sa-l viseze, si multe alte lucruri. Mi-a explicat ca la munca avea seful ei servere si ea nu are bani de servere ca sa poata sa invete.
Initial i-am spus ca se poate instala apache + php + mysql si pe windows si poate sa lucreze si sa invete bine mersi, dar apoi mi-am dat seama ca pentru limbajul html nu are nevoie nici macar de atat, asa ca i-am scris o structura basic de html in chat si am rugat-o sa o puna in notepad dupa care sa modifice extensia din .txt in .htm si sa vada ca merge fara niciun fel de probleme.
Dupa 30 de minute, inca se chinuia sa schimbe extensia la fisier. Desi nu mai folosesc windows de multa vreme, cam stiu unde se gaseste optiunea pentru a putea vedea extensiile fisierelor, dar pentru ca la Windows 7 nu stiam pe deasupra exact unde, ce si cum, am scris in google „show hidden extension windows 7”, primul rezultat era exact ce trebuia, cu poze frumos, sa rezolvi asta in 30 de secunde si daca nu ai pus mana pe computer in viata ta.
I-am explicat ca nu am pretentii ca un angajat sa stie toate alea, dar imi doresc ca el sa stie sa se descurce, adica sa caute in google si sa imi rezolve problema, ca nu ma intereseaza daca sta pana la 2 noaptea la job sa o rezolve sau ca ii ia 5 minute. I-am explicat ca eu am gasit solutia in 30 de secunde si ca ma asteptam de la ea sa o rezolve la fel de repede. Mi-a zis ca a cautat in romana ea si a gasit altceva mult mai aiurea explicat.
Dupa cate observati, a gasit mereu scuze, ba ca patronii sunt niste nenorociti si dau 1000 de lei salariu, ba ca nu a avut servere sa invete html, ba ca asa si pe dincolo. La finalul convorbirii, vroiam sa o intreb: „Tu iti doresti job sau nu?”
Au mai fost si alte scuze, ca nimeni nu sta sa te invete, ca seful ei ii arata ce are de facut si o invata, si altele de genul. Desi exista atatea carti pe piata despre atatea lucruri, si daca nu intelegi din carti, poti sa dai 50-100 de lei pe ora pentru consultanta/pregatire/meditatii care sa te pregateasca sau sa iti explice lucrurile pe care nu le-ai inteles din carti.
La final nu pot decat sa va dau un sfat pe care l-am citit la Vali de curand: „Fa-ti ceva al tau, nu conteaza ce dar sa fie al tau” (e articol platit, dar daca nici 3 euro nu aveti pentru obtinerea unui job mai bun….).
Va recomand si alte articole scrise pe aceasta tema la Cristi, Ariel, Vali si Radu.
O mica remarca Haotik:
” dar daca nici 3 euro nu aveti pentru obtinerea unui job mai bun….” – este complet gresit, acel articol nu o sa-i arunce cu un job in cap.
Nu te transforma si tu in ceva tabloid in care fiecare cuvant este socant s.a.m.d…
E destul de simplu, una din cele mai bune investitii sunt momentele in care investesti in cunoasterea si dezvoltarea ta personale. Cred ca cea mai buna investitie. Dar multi angajati nu isi iau carti, nu fac pregatire, nu fac nimic in privinta obtinerii unui job mai bun.
Informatiile de acolo ar putea fi utile. Sa zicem ca dai 3 euro sa citesti cum sa iti faci cv-ul mai eficient. Daca si pricepi ce scrie acolo s-ar putea sa ai sanse mai mari inaintea altora.
Acum fără supărare, dar nu știu ce SEO-ist era dacă nu știa o boabă de HTML. Iar la nivelul ăla de habarnism, sincer, nu cred că-i vă oferi cineva un salariu de 2000 de lei.
Stefan: e doar unul din aspecte, sau ca sa concretizez: cunostinte putine, pretentii salariare mari, in 6 luni nu a invatat nimic nou desi a stat acasa si in plus, cred ca nu am mai zis in articol „angajatorii sunt niste nenorociti care profita de criza si platesc foarte putin”.
Trist. Cam asa se intampla cu cei care nu-si gasesc job si doar trimit cv-uri asa la intamplare.
Vroia mult dar fara sa faca nimic ..
foarte adevarat!