Piraterie sau nu?

Posted by

Deci am acasa in biblioteca toata colectia de carti scrisa de Jules Verne, aia originala de cand eram mic, nu asta cu gazeta. Am decis zilele astea sa o recitesc, pentru ca nu am mai pus mana de multa vreme pe o carte si pentru ca vreau sa las imaginatia mea de acum sa zburde si nu cea de cand eram copil.

Problema mea e ca deja car in rucsac zilnic laptopul, incarcatoare, aparat foto, camera video, harddisk extern, tot felul de adaptoare, incarcator mobil (uneori), in alta zona a sacului sunt un dosar, o carte format A3 si un caiet tot A3, cu alte cuvinte sacul meu depaseste cateva kg. Nu prea as mai avea chef sa car cu mine si o carte cu coperti groase asa cum sunt cele din colectia Jules Verne.

Probabil cartile respective se gasesc pe net in format .pdf, foarte posibil pe siteurile ilegale de warez. Daca se gaseste la vanzare pe undeva si in format electronic, e ok, inteleg ca cineva a muncit sa o puna pe suport electronic. Dar pretul ei in format electronic este format din drepturile de autor + munca dactilografului. De vreme ce eu am cumparat cartea deci am platit deja pentru drepturile de autor + costurile hartiei tiparite nu prea mi se pare ok sa mai platesc odata pentru aceste drepturi.

Si acum ajungem la intrebarea din titlu, daca citesc cartea in format .pdf e pirateire sau nu? Ma intereseaza si din punct de vedere legal si din punct de vedere moral raspunsul la aceasta intrebare?

Am apoi o intrebare suplimentara, in cazul in care cartea e pusa pe undeva pe un site de genul scribd sau undeva online si eu stau pe site-ul ala si o citesc, din nou imi pun intrebarea daca e piraterie sau nu acest lucru?

Multi zic ca daca vad un film pe un site de filme online nu e problema lor, nu le face nimeni nimic d.p.d.v. legal si e problema de legalitate a celui care are site-ul. Stiu ca nu e in regula dar ii doare undeva stiind ca nu vor avea ei probleme legale pentru vizionarea filmului respectiv.

Deci revenind la cartile mele cat de bine e sa le citesc in format electronic, mai ales din punct de vedere moral? Ca dupa cum am putut vedea mai sus legea poate fi ocolita. Repet am colectia respectiva de carti si in biblioteca.

P.S. Nu veniti cu idei de genul, poti sa o iei dupa net ca nu te controleaza nimeni in calculator sau chestii de genul asta, vreau sa vad cum ganditi si ce parere aveti despre asta fiecare, nu caut solutii sa fiu legal acoperit.

7 comments

  1. Atât timp cât tu nu pui la vânzare cartea în format PDF nu se considera piraterie.
    Și nici nu pui cartea în format PDF la share pe ODC sau creezi un torent cu ea.

  2. Piraterie se numește atunci când distribui materiale pentru care nu ai dreptul, aici nefiind vorba doar de drepturi de autor, ci și de drepturi conexe. Faptul că deții un material piratat, este frate cu furtul, doar că în România din păcate, e destul de greu de dovedit în domeniul IT pentru că sunt puțini experți care pot da un verdict, iar procesele durează mult și degeaba.

    Problema este că ai dreptul să faci copii piratate produselor electronice, însă nu ai dreptul să le distribui, gratis sau contra-cost. Cum nu prea se poate dovedi dacă tu ai luat copia de pe net sau ai făcut-o la un CD care nu-l mai deții, legea noastră e cam varză…

    Din punct de vedere moral, ar trebui să plătești munca depusă de persoana care a transpus cartea în mod electronic.

    Acum, revenind la problema ta cu Jules Verne, poți citi online de aici: http://www.jules-verne.ro. Nu știu sincer cât de ok este din punct de vedere legal, acel site, însă tu ca și cititor, nu cred că ai de ce să-ți faci griji. Oricum, fiind un domeniu înregistrat pe numele unei firme, nu cred că se joacă cu focul și sunt de părere că site-ul îndeplinește toate condițiile legale.

  3. D.p.d.v. legal e piraterie, atat timp cat nu ai platit drepturi autor si nu detii o licenta pentru anume produs, iar moralitate tine de fiecare persoana in parte, cat de mult respecta munca depusa de cel care a facut acel produs si cat de mult se repsecta pe el, nu se stie niciodata ce idee iti vine te apuci sa faci ceva si vei fi piratat la randul tau, si atunci iti vei da seama ce inseamna respectul pentru munca celorlalti, respecta sa fi respectat asta e premisa mea. Mult succes!

  4. intr-o lume ideala, preturile pentru dreptul de autor si cele pentru dactilografiere, tiparire, hirtie etc. ar trebui separate.

    in felul asta tu ai putea sa cumperi doar „dreptul de a citi ocolul pamintului in 80 de zile de j. verne”, care s-ar putea concretiza, de exemplu, intr-un cod de 100 de caractere alfanumerice.

    cu acest cod „in buzunar” ai putea sa te duci la librarie si sa cumperi cartea, platind doar hirtia, cerneala, munca tipografului, transportul, prezentind acel cod alfanumeric. daca pierzi cartea, te duci iar la librarie si platesti iar doar hirtia etc. sau poti intra pe un site gen http://www.jules-verne.ro cum a scris cineva mai sus si acolo platesti doar munca de dactilografiere pentru a citi, prezentind acelasi cod alfanumeric.

    daca vrei insa sa faci o carte cadou, trebuie sa afli daca cel caruia ii dai cartea are deja drept de citire, daca nu, trebuie sa-i cumperi si dreptul de citire.

    in concluzie, e complicat, iar noi nu traim intr-o lume ideala :))

  5. Au trecut mai mult de 50 de ani de cand au fost scrise. Au trecut mai mult de 50 de ani de cand a murit si autorul. Deci drepturile de autor ma lasa rece.

    Drepturi de dactilografiere, discutabil. Exista programe ce convertesc automat, e nevoie doar de corecturi. Pentru confortul meu psihic, m-as implica in actiuni pentru comunitate, gen convertirea unei carti in format electronic.

    Si asta e.

  6. Foarte buna problema. Raspunsul meu este ca toata lumea face piraterie. E ca un cancer si nu-l poti combate. Chiar si aia care indeamna la cumparat albume originale, folosesc softuri fara licenta platita. Nici mie nu-mi place sa car. Citeste-o online. Si mai stiu ca am citit si eu o carte pe scribd si lipseau vreo 10 pagini. Am cumparat-o.

  7. Odata ce ai cartea cumparata, moral e sa poti sa o citesti si pdf,
    doar e aceasi carte
    Chiar daca cel care a dactilografit-o a depus o munca si tu nu i-o platesti; dupa ce au terminat o carte au trecut la „copy/paste” facem si noi copy paste si o sharuim mai departe :))

Comments are closed.