Cum prelungesti un domeniu web?

Posted by

Va spuneam de curand ca a trebuit sa mut toate domeniile .ro din portofoliu si sa le reinnoiesc pe inca un an de zile. De asemenea, aveam cateva domenii care imi apartineau, dar nu facusem inca transferul drepturilor de folosinta pe numele meu si am zis ca momentul asta cu reinnoirea pica la fix pentru a face asta.

Care sunt pasii pentru a reinnoi un domeniu?

In primul rand, trebuie sa verifici cand expira domeniul pe care il ai. Poti face asta in mai multe feluri, spre exemplu poti intra pe domaz.ro, tastezi un nume de domeniu, apesi pe butonul de Verifica domeniu / pret si iti va aparea cu rosu data la care expira; sau poti intra la RoTLD pe site la sectiunea whois pentru a vedea atat cand expira domeniul, cat si cine este registrarul care s-a ocupat pana acum de domeniul / domeniile tale. In cazul meu, registrarul era RoTLD, dar am decis sa merg pe alte variante pentru reinnoirea domeniilor mele.

Pasul 2 este sa recuperezi parola de acces a domeniului respectiv, doar in cazurile in care nu mai ai acces la adresa de e-mail pe care ai folosit-o si in procedura initiala de inregistrare domenii pe care ai urmat-o la momentul in care ai inregistrat domeniul. Daca ai deja parola e foarte bine, poti trece la pasul urmator.

Pasul 3 consta in logarea in contul de la RoTLD (Domenii.ro → Administrare Online) si generarea cheii de autorizare pentru transfer la un alt registrar. Cheile pentru transfer drept de utilizare sunt pentru cu totul altceva si iti recomand sa nu le folosesti daca nu intelegi exact care este rolul lor, putand sa ramai fara domeniu.

Dupa ce ai obtinut cheia de autorizare, navigheaza in zona de administrare la noul registrar care se va ocupa de domeniul tau si acolo cu siguranta vei gasi o sectiune de transfer domeniu, unde ti se va cere numele domeniului si cheia de transfer. De cele mai multe ori acest proces de transfer este gratuit, urmand ca dupa aceea sa mergi la sectiunea de reinnoire domenii si sa efectuezi prelungirea domeniului.

Odata transferat, reinnoirea se face simplu, unii dintre registrari avand optiuni de reinnoire automata, practic cu cateva zile inainte sa expire domeniul ti se trimite factura, iar dupa plata ei domeniul este automat reinnoit pentru inca un an.

Daca doresti, poti sa prelungesti perioada activa a unui domeniu cu 2 pana la 10 ani, in felul acesta obtinand de cele mai multe ori un discount si avand un pret mai bun calculat pe an. Chiar iti recomand sa faci asta pentru proiectele pe care stii ca le vei avea si peste 4-5 ani. Nu recomand neaparat prelungirea pe 10 ani, dar pe 3-5 ani cu siguranta este o optiune buna de luat in seama.

Daca doresti sa cumperi un domeniu nou, o poti face direct de la registrar din sectiunea Cumpara domeniu si e mult mai simplu, nu mai ai treaba cu toti pasii prezentati mai sus.