#PrinPloiestiulMeu – avem ce arata?

Posted by

Eu sunt de fel din Campina, asa ca orasul inimii mele probabil va ramane mereu orasul natal. La Ploiesti am facut facultatea apoi am ramas pe aici, mai nou fac naveta zilnic la Bucuresti, asa ca sunt undeva mereu pe drumuri. In perioada facultatii aveam o prietena cu care ma plimbam mult pe strazile Ploiestiului iar in weekenduri vizitam muzee, astfel am descoperit ca contrar pesimismului unora, orasul acesta are ce arata, si ca sa va demonstrez o sa va arat o lista a obiectivelor care pot fi vizitate in orasul Ploiesti.

1. Muzeul Ceasului Nicolae Simache

Infintat in 1963 de catre profesorul Nicolae Simache, unic in reteua muzeala din Romania. In 1971 s-a mutat in clardirea actuala care este si ea un monument de arhitectura de la sfarsitul secolului  al XIX-lea. Are o colectie de peste 1000 de piese

2. Muzeul de Istorie si Arheologie

Deschis la 1 septembrie 1975 ca expozitie parmanenta prezenta exponate reprezentative pentru istoria nationala. Se afla intr-o cladire impunatoare, monument istoric, fostul  Gimnaziu de baieti „Sf. Petru si Pavel” construit in 1865.

3. Muzeul Petrolului

Inaugurat pe 8 octombie 1961 este gazduit de un frumos edificiu si o curte in care s-a amenajat o expozitie in aer liber. In 1961 conntinea 800 de piese ajungand la peste 8000 in 1994. Este unic in romania, alegerea deschiderii lui la Ploiesti fiind inca o confirmare a faptului ca acest oras a avut o contributie importanta in industria petroliera.

4. Muzeul de Arta

Inaugurat in noiembrie 1931 a fost deschis la initiativa unui grup de intelectuali, omul politic si colectionarul de arta Ionescu-Quintus, arhitectul Toma T. Socolescu si istoricul Dumitru Munteanu-Ramnic. Isi are originea in Pinacoteca Municipiului Ploiesti si a fost reinfintata in 1955 sub denumirea de Muzeul de Arta Ploiesti.

5. Muzeul de arta populara.

Infintat in anul 1960, este gazduit in incinta palatului culturii. Expune piese de port popular din judetul Prahova, covoare si tesaturi, ceramica, obiecte de cult, arta in lemn si obiecte de uz caznic.

6. Muzeu Judetean de stintele naturii

Este gazduit de Palatul Culturii din Ploiesti, si a fost inaugurat in 1936. Prezinta geografia-geologia zonei dintre Dambovita si Ramnicu Sarat, are si un acvariu, colectii de plante superioare, moluste, fluturi exotici. Este de fapt o parte a unui complex muzeal mai complex care se intinde pe 7 sectii muzeale, la Ploiesti, Bucov, Sinaia, Slanic, Cheia, Valenii de Munte, Plopeni.

7. Casa memoriala Nikita Stanescu

Construita intre 1926-1927 de catre bunicul poetului, Hristea Stanescu. In 1931 s-au mutat parintii poetului iar la 31 martie 1933 se nastea marele nostru poet, Nichita Stanescu. Din martie 2002 este disponibila publicului ca si casa memoriala.

8. Muzeul Memorial I.L. Caragiale

Deschis in 1962 la implinirea a 50 de ani de la moartea marelui dramaturg roman este adapostit intr-o cladire aflata in vechiul centru al Ploiestiului, o casa ce a apartinut unei vechi familii si anume Familia Dobrescu

9. Muzeul Memorial Paul Constantinescu

A fost inaugurat la 20 decembrie 1993 la împlinirea a trei decenii de la stingerea din viata a compozitorului si profesorului Paul Constantinescu. Contine partituri, discuri si alte piese care reflecta bogatia spirituala pe care a adus-o in muzicologia romaneasca

10. Casa Hagi Prodan

Dateaza din 1875 si a apartinut negustorului Ivan Hagi Prodan. Contine elemente de artitehctura romaneasca veche. La scurt timp dupa primul razboi mondial aceasta a gazduit  primul muzeu si anume „Muzeul Prahovei”

11. Biserica Domneasca

Construita in anul 1639 in stilul brancovenesc sub ctitoria voievodului Matei Basarab are statutul de monument istoric. A fost ridicata drept rasplata pentru numarul numeros de ostasi recrutati de Mihai Viteazu.

Pe langa toate aceste muzee si vestigii istorice mai avem nenumarate statui: Radu Stanian, Mihai Viteazu, Statuia Libertatii, I.G. Duca, I.L. Caragiale, Nicolae Iorga, Mihai Eminescu, Nichita Stanescu, Monumentul Vanatorilor. Toate avand fiecare povestea ei.

Pe langa astea mai avem parcuri, Sala Sporturilor, Parcul Constantin Stere – Bucov, Catedrala, biserici foarte vechi, Halele Centrale si Gara de Sud care iarasi stiu ca sunt foarte vechi.

Deci mai zice vreunu din voi ca nu avem ce arata #prinPloiestiulMeu ?

7 comments

  1. Imi place , ai talent omule!Prin asta ti-ai mai castigat un cititor, bafta si la cat mai multe articole!

  2. Sunt destule lucruri misto de aratat in Ploiesti, ideea e sa ne organizam si sa facem ceva, nu doar sa zicem ca avem.

  3. Bogdan ești complet pe lângă. #prinorașulmeu nu vizitează firme care anul următor dau faliment ci spune povestea orașului de zi cu zi.

Comments are closed.