Puterea blogului: comunitatea

Posted by

blog-comments Desi stiam asta de multa vreme, abia cu cateva luni in urma am inteles mai bine ce inseamna asta si am inceput sa fiu mult mai atent la comunitatea creata in jurul blogului meu. Astfel am incercat sa-mi fac mai mult timp sa le raspund atunci cand intreaba ceva in comentarii si am si incercat sa ii recompensez atat cat am putut, atat prin initiative de tip concurs, cat si in alte moduri.

Si toate astea au dat rezultate, pot sa va spun ca astazi am o comunitate minunata in jurul blogului, iar tu, cel care citesti asta, mai mult ca sigur faci parte din ea. Desi nu am avut niciodata comentariile moderate, de luni bune nu am primit o insulta pe blog, iar asta spune deja multe despre oamenii din jurul acestui blog.

Cativa pasi pentru a crea o comunitate puternica in jurul blogului:

  • raspunde intotdeauna comentatorilor tai;
  • incearca sa ii cunosti atat in online, cat si in offline;
  • incearca sa le recompensezi timpul pe care il petrec la tine pe blog prin informatii care sa ii ajute;
  • incearca sa afli ce probleme au si cum ii poti ajuta prin continutul blogului tau;
  • arata-le ca iti pasa de ei;
  • o relatie se construieste in timp, invata sa ai rabdare.

Cam astea ar fi cateva idei care mi-au venit acum, sunt sigur ca mai sunt si altele, o relatie se construieste in timp, la fel si comunitatea din jurul blogului. Chiar zilele trecute vorbeam cu cineva care se plangea ca nu este citit de nimeni. Cand m-am uitat pe blogul respectiv, am vazut un comentariu. I-am atras atentia ca are cel putin un cititor si mi-a spus ca este o prietena cea care comentase la articolul respectiv. I-am explicat ca asa se incepe construirea unei comunitati, de la cativa prieteni apropiati care te citesc zi de zi.

Daca tu ai si alte sfaturi prin care crezi ca poti creste comunitatea din jurul blogului tau, le poti pune in comentarii.

7 comments

  1. Sa inteleg ca la finalul lucrarii de licenta, la biografie se va afla si blogul meu? Multumesc.

  2. Raspunzandu-ne la comentarii, e ca si cum ai intretine conversatia. Una e sa vorbesc cu tine, alta e sa-mi si raspunzi :). Ca-n realitate.

Comments are closed.