In primul rand, pentru ca imi permit sa fac asta; firma o duce acceptabil astfel incat sa imi permit o asemenea „aroganta”. Apoi, pentru ca eu cred ca antreprenorii au si un rol in educatie, in aducerea celorlalti in a face lucrurile sa mearga asa cum e cinstit si corect, valori care sunt foarte importante pentru mine, chiar daca in Romania zilelor noastre aceste cuvinte se pot traduce cu prost si naiv. Cred ca rolul antreprenorului in ziua de astazi nu este doar de a schimba lumea prin inovatiile pe care acesta le aduce, cat si prin conduita profesionala si etica pe care o promoveaza.
Cel mai des atunci cand mi se propun astfel de colaborari, le pun posibilor mei clienti urmatoarea intrebare: „Daca tu vrei sa pacalim statul, de unde stiu eu ca nu vrei sa ma pacalesti si pe mine?„. E o intrebare care de cele mai multe ori ii lasa fara raspuns si in cele din urma inteleg ca sunt un om caruia ii plac lucrurile corecte si facute cu simt de responsabilitate.
Intr-adevar, o data la 3 luni (atunci cand vine momentul in care trebuie sa platesc la stat cota TVA) ma intreb daca-s prost, daca-s naiv sau daca-s tampit de-a dreptul. La fel ma intreb si cand vad pe altii cum isi platesc angajatii la negru sau pe drepturi de autor, in cel mai fericit caz. Dar daca ai un sistem de valori puternic, atunci cumva reusesti sa treci usor peste aceste dileme, in plus mai e speranta: lasa ca daca faci bine, o sa fii rasplatit cu bine.
Cursa banilor la negru
Avand in vedere cat de precara este educatia financiara a multor antreprenori (nu vreau nicicum sa generalizez), pot sa spun ca lucrul cu banii la negru pot reprezenta o cursa mai ales pentru cei ce nu fac o diferenta foarte clara intre banii lor si ai firmei. Lucrand astfel, exista riscuri suplimentare de a pierde bani, pentru ca nu ai controlul si evidenta lor. De exemplu, periodic fac verificari asupra contractelor aflate in derulare si verific daca serviciile oferite au fost sau nu facturate. In lipsa unui contract si a unui sistem de facturare, cred as putea rata destul de usor niste plati.
De ce tin mortis sa lucrez doar cu contract/comanda si factura?
In primul rand, pentru ca in business nu este vorba doar despre cat profit poti sa faci, ci si despre sistemul pe care il creezi si despre sanatatea acestuia. Anumiti indicatori precum cifra de afaceri, cashflow-ul sau contul de profit si pierdere iti pot spune multe despre sanatatea afacerii tale. Cum crezi ca poti avea pulsul in timp real al afacerii tale, cand acesti indicatori sunt schiloditi de plati si incasari la negru?
In al doilea rand, pentru ca tin sa demonstrez celor care de-a lungul vremurilor au ras de mine pe diverse motive, ca sunt in stare sa fiu un bun manager al companiei; si aici cred ca unul dintre indicatorii relevanti pentru mine in problema asta e cifra de afaceri. Unii dintre voi cred ca ati si vazut asta la inceputul anului, cand am mentionat pe facebook ca anul acesta intentionez sa trag atat de tare incat practic sa imi dublez cifra de afaceri avuta anul trecut.
Urmaresc cu interes datele de pe risco.ro si astept actualizarea datelor pentru 2016. Chiar daca eu le stiam inca de la inceputul anului, as vrea sa le vad si acolo, ca un fel de confirmare a faptului ca nu arunc eu vorbe inutile pe facebook. Asadar, daca sunteti curiosi de rezultatele financiare ale firmei mele, va invit sa vizitati http://www.risco.ro/verifica-firma/nanotel-cui-15064347. V-as da link-ul de la registrul comertului, dar sincer nu-l stiu pe deasupra si imi place mai mult abordarea celor de la Risco, pentru ca au si ceva grafice si prezinta informatiile intr-un mod destul de usor de inteles pentru oricine.