Robert Kiyosaki – Cadranul banilor

Posted by

Dupa ce am citit cartea Tata bogat, tata sarac, un prieten mi-a recomandat sa citesc si Cadranul Banilor, de acelasi autor. Am hotarat imediat sa fac asta, desi, dupa cum ii povesteam chiar lui, Tata bogat, tata sarac nu a fost una din cartile care sa ma faca sa am vreo revelatie sau sa ma dea pe spate, cum s-ar zice. Cartea mi-a confirmat cateva lucruri pe care le stiam in interiorul meu si m-a ajutat sa le constientizez mai bine.

Revenind la Cadranul banilor, desi speram sa o citesc la fel de repede ca pe prima, a durat ceva mai mult de doua zile, mai ales ca unele paragrafe am vrut sa le citesc de mai multe ori pentru a intelege mai bine modul in care gandeste autorul.

Cred ca cel mai important lucru pe care l-am inteles in urma citirii acestei carti este faptul ca antreprenoriatul are si alte componente care imi scapau pana acum. Si exact lipsa acelor componente ducea la diverse controverse intre mine si altii, atunci cand ne contraziceam pe subiectul „Ce inseamna sa fii antreprenor?” Daca as putea sa sumarizez intr-o singura fraza, as spune ca eu pana acum am construit bucati ale unui sistem si niciodata un sistem antreprenorial complet functional. Poate e cazul sa o fac, chiar si la un nivel micro.

Tot legat de paragraful anterior, mi-a placut mult intrebarea: „Daca pleci un an in vacanta, afacerea ta va mai functiona?” (reprodusa din memorie). O intrebare la care o sa am mult mai multa grija ca raspunsul sa fie DA in viitor.

Una peste alta, Cadranul banilor m-a ajutat sa inteleg mai bine anumite concepte sau care este rolul lor in viata unui antreprenor. M-a facut sa inteleg de ce trebuie sa existe un mentor sau mai multi, de ce trebuie sa cunosc anumite aspecte financiare si mai ales ca riscul intr-o anumita parte a cadranului este mai mic.

De asemenea, in cadrul unui exercitiu mi-am dat seama de o alta problema pe care eu personal o am si trebuie rezolvata cat mai curand posibil. Exercitiul era destul de simplu si cerea sa scrii pe o foaie 6 persoane din viata ta cu care iti petreci cel mai mult timp. Desi trebuia sa fie un exercitiu foarte simplu, mi-am dat seama ca daca exclud din lista colegii de la munca si prietenii de pe tren, lista devine foarte mica, mai ales daca nu consideri un cuplu 2 persoane, ci doar una singura. Bineinteles ca scopul exercitiului era altul, dar o sa va las sa-l descoperiti in carte.

Am auzit multi oameni care spun despre cartile lui Kiyosaki ca le-au schimbat viata. Chiar daca eu nu pot sa spun asta, stiu totusi ca anumite modificari in modul meu de a gandi au existat in urma citirii acestor carti. Mai stiu ca inca de la inceputul anului am luat anumite decizii, unele chiar inainte de a incepe sa citesc cele doua carti, ceea ce inseamna ca oarecum eram pregatit pentru acele decizii, iar cartile mi-au confirmat ca sunt oarecum pe calea cea buna.

Cartea poate fi cumparata de pe Libris.ro, costa doar 32 de lei si vine prin curier in maxim 2 zile. Eu v-o recomand.

3 comments

  1. Nu am citit cartea, dar cunosc acest concept, cadranul banilor. Kyosaki imparte oamenii in patru categorii: Angajati, Liber profesionisti, marii Patroni (OPT) si marii Investitori (OPM). Impartirea se face in functie de modul in care castiga banii, adica:
    primele doua categorii schimba timpul lor pe bani; patronii schimba timpul altora pe bani (other people money), iar marii invetitori schimba banii altora pe bani (other people money). Cam asta ar fi pe scurt cadranul banilor. In rest un articol frumos.

  2. Tot aici, as recomanda si Conducta de milioane, scrisa de Burke Hedges.
    Se mai numeste si parabola conductei milioanelor, cred ca se gaseste si pe youtube intr-un format video.

  3. Cred ca e mai mult decat esenta cadranelor in carte si ca merita citita. Am citit mai demult si Conducta de milioane.

Comments are closed.