S-au facut 17 ani de cand am spus DA

Posted by

A mai trecut un an, unul destul de dificil, dar daca stresul cu casa nu a reusit sa ne desparta, atunci nu cred ca mai poate sa apara ceva care sa ne puna la incercare mai grea ca asta. Ma gandesc ca dupa 17 ani pot sa ma apuc sa si dau sfaturi, dar stiu ca de cele mai multe ori sunt inutile, pentru ca oamenii sunt croiti diferit, au personalitati diferite si fac tot cum stiu ei mai bine in final.

Care este secretul unei casnicii fericite?

Cel mai important lucru cred ca e acela de a-l sustine pe celalalt atunci cand cedeaza. Toti avem momente bune si momente proaste si e bine ca atunci cand partenerul de viata trece prin momente mai proaste sa incerci sa-l sustii din toate puterile ca sa treaca peste ele. Bineinteles ca este nevoie de reciprocitate, adica sa te sustina atunci cand nu esti in cele mai bune momente ale tale.

Al doilea secret cred ca e legat de libertate sau de spatiu de miscare. Dai spatiu suficient partenerului tau sa aiba libertatea sa faca ce vrea, cumva cred ca orice fel de restrictie nu face decat sa acumuleze stres si nervozitate si intr-un final va exploda lasand in urma un dezastru. Fiecare avem anumite nevoi, iar restrictiile aplicate lor nu vor face niciun bine.

Al treilea lucru, pe care il consider eu la fel de important ca primele, este comunicarea. Comunica ce te deranjeaza la celalalt, comunica nevoile tale si negociaza pentru ele. Spune cand nu iti convine ceva, asculta cand celalalt iti spune ca nu ii convine ceva si conveniti de comun acord o solutie pentru astfel de mici probleme.

Si ultimul lucru pe care l-as puncta aici este intelegerea si acceptarea celuilalt asa cum este. Sunt destule lucruri care ma enerveaza la sotia mea, iar invers nici nu vreau sa-mi imaginez, ca eu unul nu m-as suporta pe mine insumi. Trebuie sa intelegi personalitatea celuilalt si ca fiecare are modul lui de a functiona, unul se trezeste devreme, altul mai tarziu, unul face lucrurile repede, in timp ce altul poate le face intr-un ritm mai putin alert. De exemplu, cand plecam in vacante intotdeauna ii zic sotiei ca plecam cu o ora mai devreme decat cea stabilita, in felul asta asigurandu-ma ca suntem in masina la ora stabilita initial.

In concluzie

Parteneriatul pe viata dintre doi oameni nu e ceva usor, dar merita fiecare moment si daca nu va iese din prima, sa incercati din nou. Sa va ganditi bine atunci cand lucrurile nu merg bine daca problema nu e cumva la voi si sa incercati sa nu aruncati vina pe seama celuilalt. Sau cum ar spune poetul: viata e mai frumoasa in doi.