Discutam astazi cu cineva despre antreprenoriat si despre teama de esec, aceasta fiind una dintre cauzele majore pentru care tinerii nu indraznesc sa se apuce de antreprenoriat. Din pacate, scoala ii invata ca esecul este ceva rau si de care trebuie sa se fereasca, asa e modelul actual de invatamant si nu prea avem ce face in privinta asta. Din pacate, cu cat gresesti mai mult, cu atat capeti mai multa experienta si daca nu repeti aceleasi greseli, cu siguranta vei avea rezultate diferite.
Despre metoda „Trial and Error” se vorbeste mult prin tarile mai civilizate si mai putin la noi. Dar facand asta, cu fiecare incercare, esti mai aproape de scopul pe care ti l-ai definit. Plus ca dupa fiecare incercare esuata, daca evaluezi constant ce nu a mers si mai ales de ce nu a mers, te ajuta sa faci pasi mari inainte la urmatoarea incercare.
Cel mai greu e sa ne asumam greselile si sa invatam din ele
Sa nu credeti ca eu sunt genul care invata repede din greseli. Prima oara nu am stiut ca focul arde, asa ca am pus mana si m-am ars. A doua oara parea ca am uitat de asta si flacara se unduia asa de frumos, ca nu m-am putut abtine sa nu pun din nou mana… si iar m-am ars. Dupa alte cateva incercari, am invatat ca arde si ca nu trebuie sa mai pun mana.
Dincolo de metafora de mai sus, toata aceasta experienta si proiectele esuate din trecut imi dau posibilitatea sa analizez rapid o idee noua de business si sa o desfiintez rapid fara a mai incerca sa consum inutil resurse pentru a testa daca functioneaza sau nu. Desigur, asta nu inseamna ca trebuie sa dau „skip” la orice idee care imi vine si nici nu trebuie sa imi fie teama sa incerc lucruri noi. Dar cumva, atunci cand fac analiza si imi da „cu virgula”, caut imediat sa vad unde se pot ajusta lucrurile pentru a avea o rata mai mare de succes. Daca gasesc ajustarile potrivite, atunci decid ca merita incercat, daca nu, renunt la idee si ma concentrez pe alte idei.
Tot experienta imi spune ca e bine sa incerc sa testez ideea cat mai curand posibil, intr-o faza beta, cat mai incipienta, pentru a nu consuma resurse prea multe si pentru a putea vedea si ajusta parametrii cat mai rapid inca din timpul executiei.
La unele idei nu pot sa renunt
HUB23 a fost o idee buna sau asa continui eu sa-mi spun. Daca as avea resursele necesare pentru a-l finanta din nou, probabil ca as face-o fara ezitare. Imi spun mereu ca probabil greselile au fost de implementare sau de executie si ca, daca voi gasi ajustarile potrivite, ideea in sine ar putea avea succes. Zilele acestea stau de vorba si cu alti oameni care cred in aceeasi idee ca si mine, unii dintre ei imi spun ca poate nu era timpul atunci cand am incercat eu, altii ca e necesara pentru Ploiesti si pentru dezvoltarea comunitatii locale. In acest context, s-ar putea sa vreau sa mai incerc inca o data treaba asta cu hub-ul.