Sunt sau nu un bun manager?

Posted by

In ultima vreme am inceput sa ma evaluez si din alte puncte de vedere si sa nu mai masor in drumul meu antreprenorial doar evolutia pe care o am de la un an la altul, ci sa ma uit si la alte aspecte ale unui bun antreprenor si mai ales sa ma uit la greseli sau actiuni luate la inceput de drum, in urma cu 9-10-15 ani, pentru ca obisnuiam, asa cum am spus, sa ma uit doar la ultimii ani.

De asemenea, am inceput sa ma uit in jur, sa observ oameni, sa observ evolutia lor, sa ma uit ma ales la cum au evoluat oamenii care mi-au fost angajati si sa incerc sa vad care a fost diferenta dintre cei care au ajuns foarte departe si cei care nu au luat cele mai inspirate decizii, mai ales cand au decis sa isi depuna demisia si sa plece de la mine din firma.

Ma uit de asemenea si la alti oameni care se mai invart din cand in cand in jurul meu si cel mai mult mi-a atras atentia in ultima vreme John Cristea, un om care cred eu ca a evoluat foarte mult in ultima vreme si o sa intelegeti imediat mai jos de ce va povestesc despre asta. Cum va spuneam, mie, personal, mi se pare ca a evoluat foarte mult si am cautat sa vad ce anume a determinat aceasta schimbare. Ca sa fac o paralela, ganditi-va la o planta pe care o tii in casa ani de zile, nici nu se usuca, dar nici nu infloreste si intr-o buna zi o scoti pe balcon si dintr-o data infloreste.

M-am gandit mult daca s-a mai maturizat si „i-a venit mintea la cap” (cum zice o expresie romaneasca), daca si-a rezolvat anumite frici personale, iar acestea au declansat aceasta evolutie, dar cea mai importanta schimbare pe care am vazut-o studiind putin problema a fost faptul ca si-a schimbat locul de munca. Pe scurt, a plecat de la Prahova TV la Observatorul PH si asta s-ar putea sa fie unul dintre cei mai importanti pasi pe care i-a facut in viata lui. Desigur, e posibil sa ma insel, e doar parerea mea personala, dar asta mi-a dat de gandit in alt context.

Eu zic ca noul mediu, sau poate echipa, sau managerul, sau altceva (nu cunosc modul lor de organizare si functionare) a contat foarte mult, la fel precum floarea atinsa de razele soarelui din exemplul de mai sus.

Iar asta mi-a dat de gandit. Sunt oare un bun manager, oare oamenii aceia care nu au performat, nu au facut asta si din vina mea? Poate ca unii dintre ei erau buni, dar eu nu am fost in stare sa scot ce era mai bun din ei. Si ma gandesc la toate acestea si la intrebarea din titlu, tocmai pentru a putea sa-mi dau seama daca pe viitor (chiar daca momentan nu mai am angajati, dar sper sa am), voi putea sa gasesc acei oameni carora eu sa le ofer sansa de a evolua fundamental? Voi putea eu sa fiu suficient de bun astfel incat sa reusesc sa fac un angajat mediocru sa infloreasca, chiar cu riscul de a parasi compania dupa ce infloreste?

Sa nu ne intelegem gresit, stiu ca de-a lungul anilor prin intermediul postarilor mele pe acest blog, sau al altor proiecte si lucruri pe care le-am facut in viata am inspirat si am schimbat vieti. Unii chiar mi-au spus-o personal de-a lungul timpului. Dar atunci cand ai un impact direct asupra vietii unui om (in fond depinde de salariul pe care i-l dai la final de luna), cred eu ca lucrurile se schimba radical.