Consum de curent 2021 din sistemul fotovoltaic

Posted by

A mai trecut un an si am revenit cu un raport asupra consumului de curent din sistemul meu fotovoltaic pe 2021. A fost un an bun, cu mult soare si am profitat din plin de asta. Pentru cei care vor sa stie cum a fost cu consumul pe 2020, sa dea click pe link si, de asemenea, am un raport si cu consumul pe 2019.

Din pacate, nu am reusit sa ma mut acolo, desi cred ca anul acesta o sa fie decisiv si voi reusi sa fac si acest pas. Oricum am de gand sa mai investesc in marirea sistemului si, de asemenea, am mai cumparat 2 panouri second hand care stau momentan degeaba si pe care vreau sa le folosesc probabil la un mini-sistem separat.

Consumatorii pe care ii am sunt cam aceiasi ca anul trecut: aer conditionat care a mers mai des daca am stat pe acolo, plita cu inductie, frigider, pompele de apa de la piscina, s-a mai adaugat inca o piscina si vreo 2-3 pompe pentru irigatii, purificarea apei etc.; chestii uzuale in general, cu mici exceptii. Excesul de curent l-am stocat sau consumat pe alte servicii adiacente, de aceea veti vedea varfuri vara la un nivel la care probabil la o casa normala nu sunt posibile.

Va spuneam ca asteptam un contor wireless la inceputul anului trecut. Am constatat ca masura dupa metode numai de el stiute, asa ca am revenit la contorul clasic si am continuat sa citesc manual indexul la final de luna.

Rezultatele lunare

Un consum pe anul 2021 de 4.96 MWh, sper ca la anul sa am si mai mult soare si sa consum si mai mult.

Ca si suma economisita, am socotit eu 3691 de lei, sunt curios cam care vor fi preturile anul acesta si cum voi socoti, pentru ca sunt si vor fi tot felul de scumpiri.

Bineintelesc ca eu calculez si ROI-ul investitiei, iar acesta a ajuns la 13.76%, deci probabil mai e nevoie de niste ani buni ca sa imi recuperez investitia. Aici am si un plan de accelerare a recuperarii investitiei, dar sa vedem daca vom avea timp de el.

Detalii despre sistem: 12 panouri de 270 Wp + 12 panouri de 320 Wp, invertor de 5 kw si aproximativ 12-13 kwh stocare. Sa speram ca reusim in toamna sa mai adaugam ceva capacitate de stocare, dar mai e destul de mult timp pana atunci ca sa imi fac planuri de pe acum.