Supravegherea video – buna sau rea?

Posted by

In Marea Britanie se estimeaza ca sunt peste 5 milioane de camere de supraveghere video. Desi Romania se afla inca departe de astfel de numere, trebuie sa recunoastem ca numarul lor creste de la an la an. Au crescut in ultima perioada vanzarile atat in cazul camerelor auto, cat si a camerelor montate la case sau in cadrul diverselor firme.

Daca ma plimb printr-un cartier de case mai acatarii, cu siguranta ca observ la majoritatea dintre ele camere de supraveghere video si asta nu e neaparat un lucru rau, chiar daca prin alte tari toata nebunia asta care tine de supraveghere nu e vazuta deloc cu ochi buni.

Pe de o parte, sunt cei ca mine, care spun ca nu avem nimic de ascuns si ca supravegherea video, mai ales in spatiile publice, este binevenita. De partea cealalta, exista multi care se tem ca aceste camere le pot incalca dreptul la viata privata si de asemenea ca pot exista abuzuri din cauza asta.

Nici parerea lor nu trebuie ignorata, desi sunt sigur ca oricarui impatimit si sustinator al dreptului la o viata privata ii va fi usor sa treaca in partea cealalta dupa ce i se fura geanta, portofelul sau masina de pe o strada unde nu existau camere video de supraveghere.

Eu, de exemplu, am doua camere video, pe care le-am folosit vreme indelungata, una bine ascunsa in tocul usii trece aproape intotdeauna neobservata si inca una, care pe vremuri statea de veghe asupra motorului din fata blocului si care momentan e scoasa din functiune.

Vreau sa-mi iau cateva camere cu IP ca sa pot vedea prin intermediul internetului cam tot ce se intampla, acasa, pe langa casa, eventual si in casele altora (glumesc, bineinteles). Problema lor e ca sunt destul de scumpe, desi am gasit la sdsmag.ro cateva camere la preturi acceptabile.

De asemenea, caut o camera wireless de mici dimensiuni, pe care sa o montez in interiorul unei masinute de tip slot car. Pentru ca ar fi de mare efect ca, in timpul curselor, sa se poata vedea pe un ecran, direct din interiorul unei masini, ce se intampla pe circuit. Dar despre asta o sa va vorbesc altadata, pentru ca mai am ceva investitii de facut in zona respectiva si, pana nu sunt gata cu ele, nu-mi place sa vorbesc.

La final de articol, vreau sa va intreb pe voi ce parere aveti despre camerele video care apar mai ceva ca ciupercile dupa ploaie, le vedeti ca pe un lucru rau, sau ca pe un mod benefic de a combate furturile si vandalismul?