Tehnologia iti cumpara timp

Posted by

tehnologie Aud tot mai des oameni care se plang de faptul ca tehnologia le consuma tot timpul si viata. Oameni care sunt revoltati de dezvoltarea tehnologica si care cred ca aceasta le fura din timpul pe care il au pentru a-si trai viata. De fapt problema e la ei, pentru ca nu stiu sa-si controleze anumite instincte si nu isi fac un management corect al timpului.

Nu pot sa spun ca tehnologia nu imi consuma timp, dar in mare parte ma ajuta sa castig timp, timp pretios, care poate fi evaluat in bani la finalul unui an. De exemplu, telefonul conectat aproape in permanenta la internet ma ajuta sa raspund foarte rapid la e-mailuri sau sa fiu informat despre anumite evenimente din domeniile mele de interes.

Presupun ca toti facem 30-60 de minute pe drum, zilnic catre munca. Timp care in general este irosit. Timp pe care eu il castig cu ajutorul tehnologiei, fie ca citesc o carte pe tableta, fie ca raspund la ceva e-mailuri sau scriu un articol pe blog. Au fost momente in care trebuia sa termin neaparat un articol si l-am scris chiar de pe telefon in gara, asteptand sa vina trenul.

Daca o mare parte din voi pierdeti timpul pe facebook sau alte retele sociale, nu este decat o chestie de alegere, este alegerea voastra si trebuie sa traiti cu ea, nu sa dati vina pe tehnologie.

Si asta doar daca facem socoteala celor 30 de minute folosite la munca dimineata pentru a vedea „ce s-a mai intamplat pe internet”, incluzand aici e-mailuri, facebook sau ce mai faceti voi dimineata. O sa vedeti ca practic eu reusesc sa castig aceste 30 de minute si sa vad ce se mai intampla pe net inca de pe drum. Astfel, 30 de minute pe zi castigate inseamna 150 de minute pe saptamana si 600 de minute pe luna. Adica fix 10 ore pe luna le castig doar din faptul ca imi rezolv pe tren sau in autobuz o parte din treburi.

Daca socotesc timpul meu la un 10 euro pe ora, rezulta ca am un castig teoretic de 100 de euro pe luna. Bineinteles ca in practica lucrurile nu stau chiar asa, dar acum intelegeti de ce pentru mine este rentabil sa am un telefon de 500 de euro de ultima generatie o data la 8-10 luni, pentru ca intr-un fel produce banii respectivi cumva.

Da, astea sunt niste calcule pur teoretice, desi credeti-ma ca atunci cand cumpar un telefon sau o tableta de top, imi fac un plan bine definit de amortizare a respectivei cheltuieli. Cu alte cuvinte, nu mi le cumpar doar pentru ca sunt pasionat, ci mi le cumpar pentru ca imi fac treaba cu ele.

Internetul mobil este alt pas tehnologic care ma ajuta sa castig timp, pentru ca trebuie sa recunosc, orice device as avea, fara o legatura la internet, sunt aproape mort. Exista cateva chestii pe care le pot face si fara internet, dar sunt intr-un fel dependent de o legatura la internet.

Pe scurt, mie tehnologia imi cumpara timp, ma ajuta sa am mai mult timp liber, iar restul tine doar de procesele prin care facem managementul ei.

One comment

Comments are closed.