Cu ce ma ajuta planul editorial?

Posted by

problogging Va spun drept ca, in momentul in care am auzit de el la Cristina Bazavan, mi s-a parut o idee excelenta si ceva luni mai tarziu l-am si implementat pe blog. Asta in urma cu 10 luni de zile. In tot acest timp m-am chinuit sa respect planul editorial si sa fac lucrurile cu cap. Uneori a fost destul de greu, iar pe de alta parte am simtit ca sunt oarecum constrans si ca nu mai pot comunica atat de liber pe cat eram obisnuit.

Ma gandesc de cateva saptamani sa renunt la el. Pana la urma numele de Haotik nu se potriveste intocmai cu o ordine a lucrurilor si ma gandesc ca as putea scrie chestii mult mai faine, fara aceasta constrangere.

Asa ca va intreb pe voi daca credeti ca este utila urmarirea unui plan editorial sau sa las ideile sa curga catre blogosfera, fara niciun fel de constrangere?

Nu neg faptul ca poate am inteles eu gresit ce inseamna cu adevarat un plan editorial. Poate vad lucrurile prea simplist sau nu stiu. Multi am vazut ca au un astfel de plan editorial, pentru a se putea concentra pe anumite subiecte si oarecum si din teama de a ramane fara subiecte. Eu cred ca experienta mea in domeniu isi poate spune cuvantul si fara un plan editorial. Intr-un fel, nu vreau sa renunt complet la el, presupun ca voi avea in continuare cel putin un articol pe saptamana dedicat antreprenoriatului, unul tehnologiei si tot asa. De fapt, ce ma incurca pe mine foarte tare sunt zilele in care trebuie sa scriu despre un anumit subiect.

Uneori nu am chef sa scriu pe o anumita tema, sau chiar nu am ce sa scriu, alteori am articole programate pentru joi (social media) pe 2-3 saptamani in avans. Adica ma apuca cheful de scris si scriu 3 articole pe care le pun in fiecare joi, cate unul. De multe ori, cand ati vazut ca am la finalul articolului ceva de genul „dar despre asta vom discuta saptamana viitoare”, fiti siguri ca articolul respectiv e deja scris si programat.

Desi sunt foarte calculat (da, stiu, numele nu prea ma ajuta in directia asta), cred eu ca nu ajuta prea mult pentru blogul meu, daca il tin in continuare incatusat in limitele unui plan editorial. Deocamdata vreau sa vad care sunt parerile voastre si o sa mai raman o vreme in aceste limite. Desi astazi trebuia sa va vorbesc despre tehnologie si nu despre social media, de exemplu. Si da, articolul e scris aseara, cand m-a apucat un chef nebun de scris si am turnat articole cu galeata.

2 comments

  1. cat timp nu am un blog nisat nu cred ca m-ar ajuta un plan editorial. Daca o sa vreau sa fac o serie de articole de pe o tema bine aleasa.. intr-adevar… acolo nu ar strica un plan.
    Pana atunci insa, las imaginatia sa zburde.

Comments are closed.