Transcendence (2014)

Posted by

M-am dus sa vad Transcendence pentru ca sunt interesat de acest subiect si nu aveam cum sa ratez o asa ocazie. Cercetatorii spun ca punctul acesta numit singularity este foarte aproape si ca se va intampla in maxim 50 de ani. Stiu ca sunt multi sceptici care spun ca e imposibil asa ceva, dar le recomand sa se joace cu Siri sau cu alte softuri de AI existente pe piata si pe urma sa se gandeasca daca suntem inca departe sau nu de acest punct.

Adevarul este ca nimeni nu stie ce se va intampla mai departe de acel punct. O masina care poate gandi independent a fost subiectul multor filme science-fiction, dar nimeni nu reuseste sa prevada in momentul de fata cum va arata viitorul cu o asemenea masina. Adevarul pe care il stim cu totii este destul de clar: cu ajutorul computerelor am putut crea computere si mai puternice si mai inteligente. O inteligenta artificiala este in fond o forma de inteligenta, care poate avea propria agenda si care poate avea scopuri pe care noi nu le intelegem. In fond, si furnicile au parte de un sistem inteligent de organizare si totusi nu ne batem prea tare capul cu ele.

Revenind la film, acesta este mai mult unul romantic, cu multe scapari stiintifice, mai ales in partea de final. Nu stau sa le comentez pe toate, pentru ca in fond mie mi-a placut filmul si va recomand sa mergeti sa-l vedeti.

Eu sunt un optimist si cred ca punctul acesta numit singularitate nu poate decat sa duca rasa umana la un nou nivel de evolutie. Exista si oameni de stiinta care spun ca acest punct ar putea insemna sfarsitul rasei umane. In fond, tot ceea ce suntem se poate transpune usor in reactii chimice si impulsuri electrice si exista o sumedenie de cercetari stiintifice si experimente pe aceasta tema.

Eu unul nu pot decat sa sper ca voi prinde acest moment in urmatorii 50 de ani, indiferent ce ar insemna asta pentru umanitate.

One comment

  1. Totusi, intre scepticism si realism exista o linie prea subtire. De foarte multe ori atarnam prin ea fara sa ne dam seama.

Comments are closed.