Prinsi in propria capcana

Posted by

Discutam zilele trecute cu un amic de pe tren, despre faptul ca toti suntem precum oile si nu vedem sau nu intelegem ca viata noastra ar trebui sa arate cu totul altfel. Mi se parea amuzanta situatia, atata vreme cat el face zi de zi aceleasi lucruri ca si noi toti ceilalti, ne suim in tren, mergem la munca, ne intoarcem seara acasa morti de obositi si ne aruncam in pat pentru a o lua a doua zi de la capat.

Pe de o parte, el sustinea infocat ca nu avem nevoie de bani pentru a fi fericiti, desi in acelasi timp era putin suparat ca nu are fonduri pentru un proiect pe care il deruleaza. De partea cealalta a baricadei ma situam eu, care spuneam ca tocmai banii ar putea fi cei care pot sa te elibereze din aceasta capcana, din care ai impresia ca nu exista scapare.

Pe de alta parte, facea o groaza de presupuneri paguboase (pentru el) care nu ii vor folosi la nimic in viata. Nu isi dadea seama ca toate acele presupuneri nu fac decat sa il indeparteze si mai mult de la drumul catre asa-zisa libertate. Desi el sustinea ca nu ai nevoie de bani pentru a fi fericit si a-ti trai viata asa cum vrei tu (ceea ce poate fi partial adevarat), eu sustineam cu tarie ca tocmai banii sunt cei care iti pot aduce libertatea.

Fiecare avea dreptate in felul lui, desi amandoi eram asemenea orbilor, care isi dau cu parerea despre un lucru mult prea maret ca sa poata fi inteles foarte usor: viata. Si ce mi se pare cel mai trist este ca de cele mai multe ori dam vina pe ceilalti si speram ca putem schimba lumea, in loc sa ne uitam in oglinda si sa ne dam seama ca poate noi suntem cei care trebuie sa ne schimbam.

Am invatat ca atunci cand identific o problema, primul gand pe care trebuie sa-l am este „ce pot face ca sa rezolv aceasta problema„, iar daca raspunsul este „nimic”, atunci in mod cert problema este la mine, in modul in care eu privesc si inteleg viata si lucrurile din jur.

E greu sa schimbam lumea, dar e usor sa ne schimbam pe noi insine. Si credeti-ma, atunci cand te transformi, o sa observi cum si lumea din jurul tau incepe sa se schimbe.