Usturoi (2014)

Posted by

Pur si simplu romanesc. Asta e primul gand care imi vine in minte atunci cand ma gandesc la filmul Usturoi. Un film pe care cu greu pot sa-l compar cu alte filme pe care le vad in mod curent la cinema, pentru ca este diferit. Usturoi este o poveste despre viata simpla din mediul rural transilvanean si, din pacate, ne reprezinta atat de bine.

Daca ma uit la film ca la un proiect independent, realizat de un blogger din bugetul lui personal, realizarea este pur si simplu… wow. Daca as compara filmul cu productiile comerciale care ruleaza in cinematografe, atunci eu zic ca filmul nu este chiar de nota 10. Oricum, una peste alta, am ras aseara la vizionarea lui cu multa pofta, iar fazele comice se derulau una dupa alta, fara incetare.

Partea de reportaj nu m-a incantat prea tare, eu sunt mai inclinat sa vad filmele comerciale decat capodoperele cinematografice in care tehnicile de filmare sunt mai deosebite. De asemenea, au fost cateva momente in care … in care nu intelegeam ce spun actorii din film… desi am inteles ca replicile in limba maghiara au fost foarte putine spre deloc si colega mea de la Cluj a inteles totul perfect. Acelea au fost singurele momente in care subtitrarea in engleza de pe ecran mi-a fost de folos, altfel a fost un alt lucru putin deranjant in cadrul filmului.

Filmul a rulat aseara in premiera la Cinema City Sun Plaza si momentan nu se difuzeaza pe marile ecrane. Eu sper din tot sufletul sa ajunga sa fie difuzat in cinematografe, pentru ca e mult mai bun decat multe dintre productiile difuzate pe marile ecrane in ziua de azi. In plus, e un film romanesc fara injuraturi, la care te poti duce linistit cu copilul, fara sa-ti pui problema ca ai nimerit la un film nepotrivit.

Partenerii premierei de aseara sunt: Staropramen, Trenta Pizza si Heidi Chocolate, iar toata treaba a fost pusa la cale de catre echipa Biz.