2.4 kWp putere instalata

Posted by

Am inceput in urma cu doi ani sa ma documentez despre ce inseamna tehnologia panourilor fotovoltaice si sa incep construirea unui astfel de sistem.

In primele 6 luni m-am documentat citind sute de articole, am stat de vorba cu oameni care aveau asa ceva si chiar am vizitat cateva case care aveau montate instalatii fotovoltaice. Cel mai greu mi s-a parut sa incep sa invat din manualul de fizica din liceu care e treaba cu relatia P=U*I si ce reprezinta toate aceste litere. 

In primul an am stat cu 2 panouri, un regulator mic de 30 de amperi si doua baterii. Am vrut sa vad cum functioneaza un astfel de sistem in practica, pentru ca in teorie, prin articolele expertilor, rar se vorbeste despre cat de mari sunt pierderile in momentul in care cerul este innorat, sau poate doar acoperit cu nori trecatori, sau alte conditii cum ar fi cele de iarna.

De exemplu, ieri la pranz, in conditii de cer curat, la pranz cu soarele batand direct in panouri, sistemul meu de 2.4 kW producea doar 1.2-1.3 kWh, ca sa va dati seama cat de mari sunt scaderile, nu mai zic ca alaltaieri aveam deasupra atelierului singurul nor pe cer de pe intreaga mea raza vizuala de pe casa si, cum nu batea vantul, a stat acolo cateva ore. 

Dupa primele experimente, cand am vazut ca acea capacitata poate scadea si cu 90% in anumite conditii, am decis ca e timpul sa maresc sistemul, mai ales ca in primavara am cumparat o piscina in care am pus pesti si aveam nevoie de mai mult curent pentru pompele de la instalatiile de filtrare.

Asa am ajuns sa iau un alt regulator de 60 de amperi si sa pun 6 panouri in paralel. Tocmai cand ma pregateam sa il schimb si sa trec la unul profesional, am aflat ca permite tensiuni de intrare mult mai mari si ca de fapt pot sa pun pe el 12 panouri, 4 grupuri de cate 3 panouri legate in serie. De fapt mergeau si cate 2 sau 4 puse in serie, dar am ales configuratia aceasta pentru ca tensiunea de intrare la centrala profesionala (are si inversorul si regulatorul in ea) este intre 60 si 120 V, deci permite doar 3 panouri inseriate.

In urma cu 2 saptamani, am mutat cele 6 panouri pe atelier si am decis ca e timpul sa extind sistemul odata cu venirea iernii. Asa ca am mai luat inca 3 panouri ieri si le-am legat si pe acestea intr-un nou grup. 

Cel mai probabil, pana la venirea iernii, mai cumpar inca 3 panouri pentru ultimul grup si in felul acesta am terminat cu prima faza a sistemului fotovoltaic. Cu cele 3 panouri care vin adaugate voi avea 3.2 kWh putere instalata. 

Merita sa ai un sistem fotovoltaic?

Sincer sa fiu, nu stiu sa va dau acest raspuns, echipamentele sunt destul de scumpe si daca se arde vreunul (am patit si asta) nu o sa fie o senzatie prea placuta. Pe de alta parte, faptul ca dupa ce le-ai cumparat traiesti cu impresia ca energia electrica este gratuita, e o senzatie greu de descris dar care merita toti banii din lume. Am trait-o si eu, mi-au povestit si altii de aceeasi senzatie de multumire pe care o au cand se bucura de curent de la fotovoltaice. 

Trebuie, de asemenea, sa va ganditi la sisteme redundante, fie sa aveti curent de la retea, fie sa aveti un generator electric, fie echipamente de rezerva; de exemplu, eu acum am un inversor secundar care imi asigura functionarea sistemului in caz ca se arde cel principal. L-am cumparat SH dupa OLX in momentul in care am avut probleme cu primul si a fost dus si reparat pe garantie.

Ce urmeaza?

Oricate discutii ati vedea despre injectarea in retea si toata treaba asta cu prosumatorii, pe mine personal nu m-a atras decat la nivel de stire. Probabil o sa va explic in alt articol de ce si care e parerea mea despre asta. 

Pentru mine, urmeaza sa acopar si cealalta fata a atelierului cu inca 12 panouri, adica sa am in final 24 de panouri, sistemul o sa fie la 5 kWh de fapt, dar suplimentez cu ceva panouri din cauza orientarii lor catre est si vest, si nu catre sud, cum ar trebui in mod normal. Cele de pe atelier sunt montate acum 74 grade spre vest.

Cu asta se va incheia faza a doua a proiectului si probabil va asigura energia electrica a casei pe urmatorii 10-20 de ani. 

In paralel, vreau sa experimentez ceva si pe partea de eoliene, dar atat un vecin care are una, cat si un alt amic din Ploiesti mi-au spus ca nu renteaza, pe motiv de „curenti turbionari” si deocamdata, chiar daca nu m-au convins sa renunt la idee, am zis ca cel putin o vreme sa redirectionez investitiile in alta parte. 

Si urmeaza si faza a treia a proiectului, dar aceea probabil abia peste 3-4 ani, dupa ce va fi si casa gata.