3 lectii invatate in 2015

Posted by

Cum va spuneam si zilele trecute, din punctul meu de vedere, 2015 a fost un an extraordinar, cu multe schimbari si in care am invatat enorm de multe lucruri.

Astfel am decis sa revin cu un articol in care sa va povestesc despre 3 dintre cele mai importante lectii de viata invatate in 2015.

1. Unii oameni sunt pe un piedestal inalt, pentru ca tu i-ai pus acolo

Desi constientizam de multa vreme faptul ca eu am o problema de incredere in fortele proprii, pana de curand nu parea sa ma deranjeze prea tare treaba asta. Adica era ceva cu care puteam trai, asumandu-mi anumite pierderi si cu asta basta. Insa atunci cand ai de condus o afacere, aceasta problema te poate afecta pe toate planurile, asa ca am inceput sa fiu foarte atent la ea, dar si la ceilalti oameni din jurul meu. Cele mai mari probleme de incredere se legau strict de antreprenoriat. Astfel am inceput sa observ alti antreprenori si sa-mi dau seama ca in general nu au nici doua creiere, nici patru maini si nici mai multi bani in conturi decat mine.

Punctul culminant a fost cand vorbeam cu un prieten despre un amic (antreprenor) si despre faptul ca si-a permis sa se duca o saptamana la Londra. Apoi am stat o clipa pe ganduri si mi-am dat seama ca eu am fost doar in urma cu cateva luni, vreme de 3 saptamani prin toata Europa si inca o saptamana in Grecia, si mi-am dat seama de ce am prieteni care cred ca sunt plin de bani, pentru ca au acelasi mod defectuos de a privi lucrurile cand vine vorba despre ceilalti.

2. Ai curajul sa iei decizi

Chiar daca unele decizii par foarte greu de luat, amanarea lor nu duce la nimic bun. Asa ca am invatat sa iau decizii foarte rapid si chiar daca nu imi iese intotdeauna ceea ce imi propun, cred ca am inregistrat un real progres in directia asta. Oricum, decizia anului a fost cea legata de demisie, o decizie pentru care multi m-au felicitat ca am avut curajul sa o iau, dar au si recunoscut ca ei nu ar fi putut face asta. Important e nu doar sa iei decizii, ci si sa le iei rapid.

Un alt sfat legat de decizii, este acela de a ne asuma consecintele unei decizii. De fapt, cred ca odata ce incepi sa constientizezi si sa iti asumi posibilele consecinte ale unei decizii, decizia devine foarte usor de luat. Daca va aduceti aminte, spuneam ca as putea pierde totul si totusi, odata asumat acest aspect, am putut sa merg usor mai departe.

3. Perseverenta este unul din elementele importante in antreprenoriat

Cu totii avem momente cand aproape ca ne blocam, fie ca ne e frica sa mergem mai departe, fie ca ne simtim rataciti si nu stim in ce directie sa mergem. Cel mai important, in acele momente, este sa nu stam pe loc, pentru ca indiferent de decizia pe care o iei, a sta pe loc si a nu face nimic nu aduce nimic bun. Stateam si ma gandeam acuma daca se aplica acelasi sfat si atunci cand te-ai ratacit prin munti, cand, dupa cate stiu eu, e mai bine sa stai pe loc in majoritatea situatiilor, decat sa risti sa ajungi pe o cale fara intoarcere. In orice caz, las oamenii cu experienta muntelui sa se pronunte pe aceasta tema, ca stiu mai bine decat mine.

Oricum perseverenta este unul din factorii-cheie in antreprenoriat si am observat in ultimul an foarte multe cazuri de antreprenori mai „slabi” decat mine (daca se poate folosi termenul asta), dar care au rezultate mult mai bune datorita perseverentei lor. Cunosc de asemenea un caz in online care are succes doar datorita perseverentei.

3 comments

  1. Sunt curios de ce caz în online vorbești, pentru că și eu mă consider perseverent și vreau să știu unde o să ajung. :)) Cât despre celelalte două lecții, îți dau dreptate și cred că ar trebui și eu să țin cont mai mult de ele pe viitor!

  2. Perseverența este un factor cheie în orice ar face un om, oricare ar fi el. Dacă nu perseverezi și mai ales dacă nu înveți din greșeli, n-ai cum să evoluezi.

Comments are closed.