Cum va spuneam si in articolele precedente, anul 2015 a fost un an cu multe schimbari si in care am incercat sa imi formez noi obiceiuri, mai sanatoase, atat din punct de vedere financiar, cat si la nivel de dezvoltare personala si nu numai. Daca va mai aduceti aminte, luna trecuta va povesteam despre pastila de timp si despre modul in care eu am reusit sa gasesc timp sa citesc aproape zilnic.
Ei bine, ce credeti ca s-a intamplat zilele trecute? Testam un telefon si bineinteles ca am bagat pe el doua, trei joculete ca sa vad cum se misca. Si nu a durat mult pana cand obiceiul zilnic de a citi in scurtele pauze s-a tranformat in scurte pauze de joaca pe telefonul mobil. Pe nesimtite, am revenit la vechiurile obiceiuri, aproape fara sa imi dau seama.
De aceea, cred eu, ca din cand in cand, probabil o data pe luna, este imperios necesar sa va faceti o evaluare asupra obiceiurilor voastre si sa incercati sa schimbati obiceiurile vechi cu altele noi, menite sa va ajute sa evoluati, pentru ca in final, despre asta este vorba in viata, despre evolutie.
Cum facem asta? Va dau mai jos 7 idei care sunt sigur ca o sa va placa si care va pot ajuta sa aveti un mod de viata mai sanatos si mai frumos.
1. Incearca ceva nou
Fie ca e vorba de un curs de dans, un spectacol sau orice altceva, care sa te scoata din zona de confort si sa te faca sa te simti totusi bine, te ajuta sa vezi lucrurile si din alte unghiuri. Asa ca iesi in afara mediului tau si experimenteaza lucruri noi! In cazul meu, un bun exemplu cred ca este experienta cu motoarele de enduro, care mi-a deschis pofta si catre alte experiente de genul acesta pe ATV, bicicleta si altele. E drept ca eu sunt ceva mai extrem, dar probabil la un moment dat, de dragul experientei o sa aleg poate un spectacol de opera sau ceva care nu se leaga in mod direct de lucrurile care imi plac, sau poate un curs de gatit, ca tot are lumea impresia ca ma pricep, dupa cateva poze pe facebook.
2. Renunta la activitati mai vechi care nu te mai atrag
Uneori ne implicam in anumite proiecte si, desi nu mai reprezinta o atractie pentru noi, ramanem prinsi in ele pur si simplu din obisnuinta. E bine ca, atunci cand ne dam seama de asta, sa incercam sa le eliminam sau sa le inlocuim cu altceva. Cum va spuneam si la inceputul articolului, nu intotdeauna e usor sa renuntam la obiceiurile vechi, dar prin intermediul acestor evaluari periodice, putem sa reusim.
3. Fii atent la prioritatile tale
Aud foarte des oameni care spun ca nu au timp, dar de fapt cea mai mare problema in viata lor este legata de prioritati si de faptul ca unele lucruri nu sunt atat de importante precum credem. De exemplu, mie imi place sa dansez, sa inot, desi in ultima vreme nu prea mai fac nici una din aceste doua activitati, nici pe la cursurile de dans nu m-am mai dus de ceva vreme si nici pe la bazinul de inot. Bineinteles ca pot invoca imediat motive de timp sau alte motive, dar adevarul este ca exista alte lucruri mai importante in viata mea la momentul acesta si prefer sa aloc timpul respectiv altor activitati. Si, ca sa vin cu un exemplu foarte clar, aloc o ora pe zi scrisului pe acest blog.
4. Fa sport sau activitati care necesita efort fizic
In zona aceasta, este usor sa va dau sfaturi, dar este foarte greu sa le aplic pe propria persoana. E o zona la care inca mai am mult de lucru, pentru ca majoritatea muncii mele implica un efort intelectual si mai putin un efort fizic. Acum, daca imi citeste blogul vreun sportiv sau cineva care depune multa munca fizica, nu stiu cat i se aplica sfatul acesta. Eu in mod clar caut o solutie, are legatura si cu prioritatile, astfel incat sa fac sport macar o data la cateva zile, desi afara e iarna… si e frig… si sunt un lenes…
5. Ajuta-i pe altii
Nu ma refer aici la donatii sau alte lucruri de genul acesta. Pur si simplu, implica-te si sprijina proiectele altora si modul prin care ei cauta sa isi indeplineasca propriile vise. In felul acesta, poti invata lucruri noi, dar te vei incarca cu si multa energie si curaj de a incerca noi proiecte si a stabili noi obiective in dezvoltarea ta. Cu totii stim cat de greu este atunci cand te afli la inceput de drum si ai nevoie de ajutorul si sustinerea celor din jur pentru a putea reusi. De ce sa nu ajuti la randul tau pe altii, daca poti face asta?
O sa vin si aici cu cateva exemple de anul trecut: 8 ore peste program si workshop-ul sustinut gratuit atat in fata studentilor de la universitate, cat si a membrilor comunitatii PhITCom.
6. Citeste carti
Nu stiu daca are rost sa detaliez. Despre beneficiile cititului cred ca s-au scris carti intregi, cred ca s-a vorbit de zeci de ani si chiar nu stiu daca mai are rost sa detaliez. Tot ce as putea sa spun aici ar fi legat de cartile pe care le citesti, nu stiu daca un autor de genul Sanda Brown chiar te ajuta, asa ca alege cu putina grija cartile pe care le citesti. Eu, personal, recomand cartile de dezvoltare personala, afaceri, psihologie, filozofie, dar nu in ultimul rand, cartile science-fiction. Nu incerca sa te pacalesti singur citind „telenovele” si crezand ca asa vei deveni un om mai cult.
7. Straluceste
In tot ceea ce faci, in tot ceea ce spui, in tot ceea ce traiesti! Fa lucrurile cu bucurie, pasiune si entuziasm!
Ca să mă leg de titlul articolului.. Vechile obiceiuri pot fi unele dăunătoare, în mare parte și puține din acestea să fie unele care aduc beneficii. Spre exemplu, viciile ca fumatul, consumul excesiv de alcool și cafea sigur că sunt dăunătoare și asta știu din proprie experiență. Sunt mulți cunoscători, dar puțini sunt aceia care fac ceva ca să-și îmbunătățească calitatea vieții. Eu am preferat să încep să fac ceva bun pentru mine și anume să aduc niște schimbări. Am început să desenez când mă simțeam plictisită, tristă, anxioasa. Mi-am zis că este o activitate plăcută și relaxantă, care pune la lucru imaginația. Și chiar așa și este. Pe lângă desen, am ales și o altă activitate cum ar fi cititul. Și recunosc, am destul timp, deci citesc mult; cărțile de psihologie, dezvoltate personală mă atrag cel mai mult, dar în unele zile îl prefer pe Stephen King – este un scriitor extrovertit, care spune lucrurilor pe nume.
Dacă vorbesc de activități vechi, singura dintre ele care mă atrage foarte mult este mișcarea, sportul. Îmi antrenează atât fizicul, cât și psihicul. Prin sport, elimin tensiunea psihică, gândurile negative și mă relaxez. Cu siguranță nu aș renunța la acest vechi obicei. Cât despre priorități, toți le avem, dar poate că nu sunt organizate cum ar trebui și spun asta pentru că – știm cu toții – unele sunt de maximă importanță și altele sunt puse pe ultimul plan. Asta nu înseamnă că nu trebuiesc luate în considerare, ci doar ne alegem prioritățile după gradul de importanță și nu numai. Și că tot veni vorba, mi-am stabilit câteva în acest nou an și zic că este foarte important să reușim să ne îndeplinim dorințele , pentru că (deja se știe) avem satisfacții după. De ce să nu facem ceva ce ne place, ce ne încântă, de ce să nu dăm curs imaginației și să ne bucurăm de viață? Fie că este vorba de simplul fapt de a petrece timp citind cartea preferată, de a picta sau desena, de a vedea un film sau – mai mult – de a face sport, de a petrece timp în natură, trebuie să conștientizăm că fericirea se găsește și în lucruri mărunte, nu în lucruri materiale ca banii, hainele de firmă și mai știu eu. În concluzie, să facem și ce ne place, ce ne relaxează, pentru că trebuie să ne dedicăm timp și nouă,fără a găsi pretexte că jobul ne ocupă tot timpul.
Multumesc pentru comentariu.