Traieste sau mori!

Posted by

Am spus asta de nenumarate ori altora, incercand sa le explic ca viata e o lupta continua, in care nu ai de ales decat sa lupti pentru visele tale sau sa mori in aceasta lupta. Si am spus-o pentru ca e al naibii de usor sa dai sfaturi altora si e al naibii de greu sa le pui in aplicare atunci cand vine vorba de propria persoana. Pentru ca atunci cand ai ajuns la marginea prapastiei si te pregatesti sa sari, e un act de curaj, nu de lasitate. Si asta e ceva ce putini oameni pot face.

NOTA AUTORULUI: Intreg articolul este o metafora si nu este vorba despre sinucidere. Daca ai asemenea ganduri, ar trebui sa stii ca autorul este un optimist convins, care crede ca viata este unul din cele mai minunate lucruri care ti se pot intampla, si care nu se da batut niciodata, ori de cate ori ar cadea.

Eu am ales sa o fac, fara sa am macar garantia ca jos va exista o apa indeajuns de adanca, incat sa scap cu viata. A ramane pe loc nu inseamna decat o moarte lenta, e ca si cum viata ti se scurge picatura cu picatura, pana ajungi in final sa fii un simplu cadavru umblator. Si cu cat amani mai mult momentul, cu atat mai greu iti va fi sa sari.

Despre curaj

Vorbeam cu cineva odata (un prieten) si ii spuneam ca mie nu imi lipseste curajul, ca poti sa ma pui in avion, sa sar cu parasuta, cu coarda elastica (am sarit), cu orice, ca nu mi-e frica. Mi-a spus un lucru simplu atunci: „Da-ti demisia!” si brusc mi-am dat seama ca nu pot face asta, ca nu am chiar atat de mult curaj, ca ar fi bine sa existe o plasa de siguranta atunci cand faci un asemenea pas. A fost momentul in care am constientizat ca toti avem frici si ca unele dintre ele sunt foarte greu de invins. Au trecut cred ca 2 ani de la discutia cu pricina, dar a fost o lectie pe care nu am sa o uit niciodata.

pe-marginea-prapastiei

Plasa de siguranta

Acelasi prieten, intr-o discutie avuta cu el despre incercarile mele nereusite, mi-a daruit o noua lectie de viata si mi-a explicat ca poate ceea ce ma tine in loc este tocmai plasa de siguranta la care nu sunt dispus sa renunt. Mi-a povestit o faza memorabila din filmul The Dark Knight Rises, in care personajul principal, pentru a reusi sa iasa din groapa in care fusese aruncat, trebuia sa renunte la „plasa de siguranta”, sfoara care ii asigura supravietuirea in cazul in care saltul ar fi esuat. Uneori, tocmai aceasta „plasa de siguranta” este de fapt o piedica in atingerea viselor tale. Tu ai fi dispus sa renunti la ea?

Pe marginea prapastiei

Aflat pe marginea prapastiei, stai un moment sa te incarci cu energie inainte sa sari. Poate fi momentul in care iti vei lua zborul sau momentul in care te vei izbi de pamant si vei muri. Stii ca au mai incercat si altii inainte, stii ca majoritatea s-au izbit de stanci si mai stii ca au fost cativa care chiar au reusit sa zboare. Nu stiu daca voi reusi, e cred ca pentru prima oara in viata cand, desi pe de o parte sunt optimist si increzator in puterile mele, pe de alta parte constientizez ca a te arunca de pe stanci si a spera ca zbori e o mare nebunie. As putea pierde totul, dar am decis sa sar si stiu ca nu multi pot intelege asta.

Totul, la final, se rezuma la un singur lucru: traieste sau mori!

One comment

  1. Eu nu as fi dispus sa mai renunt la plasa de siguranta, asta dupa ce am renuntat la ea in urma cu 3+ ani.

Comments are closed.