40 de lucruri pe care le-am invatat pana la 40 de ani

Posted by

Nu stiu de ce, dar eu nu impart viata in decenii, ci in segmente de cate 20 de ani (2 decenii). Astfel, in primii 20 de ani am copilarit, am citit, m-am jucat, in urmatorii 20 de ani am invatat si am experimentat, iar acum, incepand de azi, urmeaza o noua perioada, as zice eu de fructificare la maxim a cunostintelor dobandinte pana acum. Asta nu inseamna ca ma opresc din a invata lucruri noi, nu inseamna nici ca incetez sa ma mai joc – pana la urma toata viata mea m-am jucat, doar ca urmeaza, zic eu, o perioada in care vreau sa ma bucur mai mult de viata, sa ma stresez mai putin din diverse motive, multe dintre ele fiind false motive si asa mai departe.

Am incercat mai jos sa sumarizez 40 dintre cele mai importante aspecte ale vietii, in speranta ca o parte dintre ele va vor fi utile si ca veti invata din ele, astfel incat sa nu repetati o parte din greselile mele sau sa stiti cum sa controlati o anumita situatie.

1. Perioadele dificile trec la fel de repede precum o ploaie scurta de vara. Problema e ca atunci cand esti „in groapa”, nu prea mai reusesti sa vezi cerul, decat o mica bucatica din el; si in momentele acelea e foarte greu sa-ti mentii optimismul si atitudinea pozitiva. Pe patul de spital, pregatindu-ma de operatie, cel mai tare ma durea nu piciorul, ci suferinta provocata celor apropiati care erau si ei la fel de ingrijorati ca si mine. In momentul acela, totul parea atat de cenusiu si as fi dat orice sa nu ma fi urcat in ziua aceea pe skateboard. Astazi, 2 ani si ceva mai tarziu, ma dau frecvent cu skateboard-ul electric si, privind in urma la ultimii 20 de ani, perioadele in care am trecut prin cele 2 operatii par mai scurte decat o ploaie de vara.

2. Indiferent de fricile care te guverneaza, ACTIONEAZA, pentru ca doar asa vei reusi sa evoluezi. In ziua de azi am devenit mult mai prevazator si asta nu e neaparat bine; chiar daca poti sa gresesti, vei invata foarte mult din acea greseala. Decat sa nu faci nimic, mai bine faci ceva, bine sau prost, nu conteaza foarte mult; daca actionezi ai ocazia sa inveti si daca lucrurile nu ies cum te-ai astepta, ai ocazia sa inveti si mai mult. Sunt foarte putini cei care invata din carti si, desi sunt de cele mai multe ori necesare, viata e cea mai buna lectie de care poti avea parte in scurta ta existenta pe aceasta planeta.

3. Oamenii nu sunt rai sau buni, doar sunt asa cum societatea si experienta lor de viata i-au facut sa fie. In tinerete eram foarte bataios, apoi cu timpul am inceput sa fiu mai bland, mai intelept si sa incerc sa vad si perspectiva celuilalt. Chiar zilele trecute m-am aprins putin intr-o discutie cu cineva pe youtube si, cand mi-a explicat perspectiva lui, am inteles ca era una mult mai buna decat a mea. De asemenea, am ajuns de multe ori sa vad demonii din spatele acestor atacuri si sa privesc cu mila eventualii „hateri” sau „dusmani”. Mi-am dat seama ce cosmaruri traiesc unii dintre ei atunci cand actioneaza in modul in care actioneaza.

4. Ai grija de brandul tau personal. In tinerete s-ar putea sa nu ii dai prea mare atentie si sa spui ca nu este important. Aici cred ca as putea scrie o carte cu sfaturi legate de tema asta. Eu am reusit cumva sa dau cu el de pamant de cateva ori si acum, privind in urma, imi dau seama ca daca as fi avut putina grija la acest aspect, as fi avut mult mai mult de castigat. Dar eram tanar si prost si nu am stiut sa profit de anumite situatii. Cred ca toti facem greseli atunci cand suntem pe val, cred ca face parte din lectiile pe care viata ti le ofera cu drag.

5. Cand ti-e greu, incearca sa faci un pas inapoi si sa privesti lucrurile la scara mai mare. De multe ori asta m-a ajutat sa vad ca nu-i dracu’ atat de negru si eventual sa intrevad solutii la problemele mele. Nu e usor sa faci asta, mai ales ca de cele mai multe ori pare ca ai ajuns pe un drum infundat si nu mai exista nicio alta cale de a merge inainte, dar crede-ma cand iti spun ca intotdeauna mai exista o cale, trebuie doar sa faci cativa pasi inapoi ca sa o poti vedea.

6. Nu te vinde ieftin. Pentru ca am facut greseala asta de cateva ori in viata, iar sanatatea mea financiara a avut de suferit. E bine sa iti cunosti valoarea si sa te vinzi pentru pretul corect. Stiu ca exista o groaza de controverse pe tema asta cu „a ne vinde”, dar atunci cand esti la un interviu de angajare sau fata in fata cu un potential client, nu faci altceva decat sa te vinzi pe tine sau serviciile firmei tale.

7. Razi ori de cate ori ai ocazia sa razi. Pentru ca viata e scurta, ma uit la cat de repede au trecut cei 40 de ani si imi dau seama ca la fel de repede vor trece poate si urmatorii 40. Asa ca, de cate ori ai ocazia sa te bucuri si sa razi, fa-o fara menajamente. Perioadele dificile par ca trec al naibii de greu, dar asta doar cand te afli acolo, dupa ce au trecut, vor parea la fel de scurte precum cele de maxima fericire. Deci aduna cat mai multe „secunde” de maxima fericire.

8. Fereste-te de omul span. Nu are legatura cu vreun om care, din diverse motive, si-a pierdut podoaba capilara. Doar ca pe drumul tau prin viata, vei intalni prieteni adevarati, dar si oameni plini de ganduri ascunse. In ultimii ani am avut numeroase dezamagiri pe tema asta, dar mi-am dat seama ca si astfel de oameni fac parte din diversitatea aceasta mare numita umanitate. Odata cu experienta de viata, vei identifica mai usor astfel de persoane.

9. Fii deschis la noi oportunitati. Odata cu inaintarea in varsta, devenim mai conservatori, observ asta la tatal meu, dar si la mine uneori cand, aflat fata in fata cu o problema, primul impuls este acela sa spun ca nu se poate rezolva, ca e foarte complicat si ca nu are rost. Cumva mi-am educat creierul ca de cate ori fac sau gandesc astfel sa „se aprinda” un beculet rosu in cap si sa imi transmita un semnal de alarma. Cu cateva luni in urma, un foarte bun prieten m-a sunat sa ma intrebe daca il pot ajuta intr-un proiect. I-am raspuns pe loc ca ma bag, daca as fi stat pe ganduri, probabil ca as fi gasit 1000 de motive pentru a-l refuza.

10. Decat sa regreti ca nu ai facut un anumit lucru, mai bine sa regreti ca l-ai facut. In felul acesta, vei iesi des din zona ta de confort, uneori lucrurile ies bine, alteori ies prost. Asa e viata. Rezultatul nu-l vei cunoaste decat dupa ce ai facut acel lucru.

11. Orgoliul nu foloseste la nimic. Chiar la nimic. Va spuneam si mai sus ca trebuie sa incerci sa vezi si perspectiva celuilalt. Nu exista adevar absolut; multa vreme toata presa europeana spunea ca nu se poate zbura un obiect mai greu decat aerul, pana niste nebuni, Fratii Wright, au aratat ca se poate. Iar noi avem tendinta de a gresi mai des decat credem.

12. Vorbele pot face mult rau. Si daca le-ai primit gratis de la oamenii din jurul tau, nu inseamna ca trebuie sa le impartasesti gratis mai departe altora.

13. Fii moderat in discutii. Nu incerca nici sa demonstrezi ca doar tu ai dreptate, nici nu ceda usor la orice parere a unui habarnist care crede ca se pricepe.

14. Pastreaza-ti calmul in situatiile dificile. Panica si nervii nu ajuta la solutionarea problemelor. Chiar deloc. Asa ca incearca sa nu iei decizii in momentele in care esti nervos sau in situatii de panica, s-ar putea sa fie niste decizii foarte proaste.

15. Calatoreste cat mai des. Face parte din scoala vietii, vei gasi idei noi, inspiratie, energie, viziune si multe altele in aceste calatorii. Asa vei ajunge sa cunosti oameni noi, sa fii in situatii noi si sa privesti omenirea cu alti ochi. Oricate carti de geografie ai citi, nimic nu se compara cu calatoria insasi prin lume.

16. Fii intotdeauna onest si cinstit cu cei din jurul tau. Este ceva cu care am crescut si care face parte din sistemul meu de valori personale. Nu intotdeauna sinceritatea imi aduce beneficii, dar e ceva cu care eu m-am invatat sa traiesc.

17. Ai mare grija la sfaturile altora, nu toate sunt bine intentionate. Si e foarte greu uneori sa faci diferenta intre sfaturi bune si sfaturi proaste. Vezi punctul 8 din acest articol si vei intelege de ce spun asta.

18. Cheia succesului este perseverenta. O spun si eu, o spun si altii. Si, impreuna cu alti factori, pot face succesul mai mare sau mai mic, dar perseverenta e ceea ce face intotdeauna ca lucrurile sa se miste in directia propriului vis.

19. Gaseste lucrurile care te incarca cu energie. Daca reusesti sa transformi aceste lucruri in sursa de venituri, vei avea o viata extraordinara, pentru ca vei face doar ceea ce iti place, fara a avea grija zilei de maine.

20. Poti invata de la orice om, fie el cersetorul de pe strada sau profesorul de la universitate. Asta atata timp cat esti dispus sa inveti. Pentru ca uneori, scufundati in propriile ganduri, nici nu vedem cersetorul de pe strada sau nu auzim prelegerea lectorului de la universitate.

21. Nu incerca sa multumesti pe toata lumea. Viata asta este despre tine si despre modul in care o experimentezi tu. Incercand sa multumesti pe toata lumea, vei experimenta viata prin prisma dorintelor celorlalti. Nu e un drum care sa duca spre fericire.

22. Pune intrebari, nu-ti fie frica de faptul ca acestea vor fi intrebari prostesti pentru interlocutorul tau. Doar punand intrebari vei avea ocazia sa inveti. Gandeste-te la un copil mic, care pune tot felul de intrebari stupide, unele atat de ciudate, ca nici macar noi nu stim sa raspundem la ele. El nu se teme de eventualele catalogari, vrea doar sa afle raspunsuri.

23. Invata sa ai rabdare. Aici nu e punctul meu forte, chiar daca uneori inteleg lucrurile si mersul lor, daca s-ar putea sa fie totul gata azi, acum, ar fi minunat.

24. Planurile si strategiile sunt foarte bune, dar uneori viata are grija sa ti le dea total peste cap. Cu toate acestea, sa fii organizat si sa planifici evenimente care au loc si peste 2-3 ani nu e un lucru deloc rau, trebuie doar sa ai rabdarea necesara ca ele sa se intample sau sa le poti ajusta in caz ca anumite evenimente iti dau toate planurile tale peste cap.

25. Viata iti ofera cele mai neasteptate momente. Si bune, si rele. Asa ca, in ciuda planurilor tale, e bine sa stai mereu in alerta si sa nu te lasi doborat de un val prea mare si nici sa nu ratezi valul perfect pentru a face surf intr-o zi insorita pe marginea oceanului. Asta imi aduce aminte de faptul ca nu am vazut niciodata oceanul, poate ca ar trebui sa-l vad.

26. Investeste timp si bani in dezvoltarea ta personala. Nu neaparat in cursuri sau alte bazaconii la moda. Nu la asta ma refer. Dar invata o limba straina, cumpara carti si aloca-ti timp pentru a le citi, mergi la cursuri de dans sau de vorbit in public sau orice altceva care te ajuta sa ai deprinderi noi si sa inveti lucruri pe care nu le stiai pana atunci.

27. Cunoaste-ti si depaseste-ti limitele. Si chiar daca viata e o incercare nesfarsita de a depasi tot felul de limite, primul pas in a le depasi este de a le constientiza. Daca iti constientizezi fricile, deja ai facut un pas inainte in a le depasi.

28. Fa sport. Si dansul poate fi o forma de sport. Dupa o ora de curs la dansuri, eram tot transpirat si realizam ca, desi fac totul cu foarte mare placere, nu este chiar atat de usor. Uneori, daca nu esti o persoana foarte sportiva, e bine sa-ti gasesti acele lucruri pe care iti place sa le faci si care sa necesite un efort fizic, mai ales daca jobul tau implica in mare parte din timp efort mental.

29. Fii curios in continuare. Am fost toata viata curios, asta m-a ajutat sa invat lucruri, sa merg pe drumuri noi si sa experimentez tot felul de situatii in care probabil putini au ales sa ajunga.

30. Pe parcursul vietii apar si dispar prieteni. Nu fa din asta o tragedie. Asa e viata, mergem o bucata de drum impreuna, apoi drumul se desparte si duce in alte directii. Uneori, dupa ani buni, aceste drumuri se pot reuni. Sau poate nu se vor reuni niciodata. Asa ca nu fa din asta o tragedie.

31. Ingrijeste-te si de partea ta spirituala. Este necesara pentru un trup si spirit sanatos. La fel cum sportul ajuta la starea ta de sanatate si modul in care privesti si economisesti banii ajuta la sanatatea ta financiara, avem nevoie si de o parte spirituala, pentru ca toti ne intrebam la un moment dat in viata care este scopul nostru, de ce existam si de ce trecem prin experientele prin care trecem.

32. Fii mai bun. O sa ai numai de castigat. Nu inseamna nici sa fii cel mai mare filantrop, nici sa-ti dedici viata voluntariatului. Dar uneori, chiar si o vorba postata pe internet, poate schimba in bine viata cuiva. Am experimentat asta chiar zilele trecute cand, in loc sa-i spun cuiva cat de tare greseste, am preferat sa-i explic perspectiva mea si despre cum cred eu ca ar fi bine in situatia respectiva.

33. Constientizeaza ceea ce-ti permiti si ceea ce nu iti permiti in viata, dar uneori e bine sa faci si cate o aroganta. Eu am facut destul de multe „arogante” si asta mi-a afectat la un anumit moment sanatatea financiara, e bine sa ai o educatie financiara cat mai solida si sa intelegi ca daca nu-ti permiti trafic de date la telefonul acela scump pe care vrei sa ti-l iei, atunci probabil ca nu ti-l permiti.

34. Cand castigi bani, pune deoparte, tine de sanatatea ta financiara. Si asta are legatura cu punctul de mai sus. Viata nu e liniara, are urcusuri si coborasuri. Pe toate planurile. Si la cel financiar cei mai multi dintre noi stam cel mai prost.

35. Nu lua decizii cand esti suparat sau nervos. De cele mai multe ori acestea vor fi decizii proaste. Nu stiu de ce, dar am impresia ca am mai scris mai sus despre asta, sper sa nu ma repet. E bine de revazut si punctul 14.

36. Pauzele te ajuta sa evoluezi. Pentru ca nu putem actiona mereu, din cand in cand avem nevoie si de o pauza, unele mai scurte sau mai lungi. Fie ca vorbim de vacante, sau de o zi de relaxare, ai nevoie si de pauze.

37. Munceste pentru bani, dar lasa si banii sa munceasca pentru tine. Cand esti tanar, esti nevoit sa muncesti pentru bani, dar pe masura ce avansezi prin viata, incepi sa te gandesti si la metode prin care banii sa munceasca pentru tine.

38. Fa ceea ce iti place in viata. Pentru ca indiferent de cele 37 de sfaturi scrise anterior, e bine sa-ti traiesti viata asa cum crezi tu ca e bine sa o faci, sfaturile mele sunt menite sa te ajute, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fie litera de lege.

39. Urmeaza-ti visul, indiferent cat de mare e acesta si cat de greu ar putea parea drumul catre el. Eu fac asta, si chiar daca trec uneori prin momente mai grele, gasesc mereu motivatia sa merg mai departe.

40. Varsta este doar un numar. Astazi implinesc 40 de ani. Asa, si?

2 comments

Comments are closed.