6.8 kWp putere instalata

Posted by

Am marit din nou sistemul si, daca pana acum se tot adaugau 2-3 panouri, de data aceasta am mai cumparat 12 panouri de 300 Wp fiecare. Astfel, am ajuns de la 3.2 kWp putere instalata la aproape 7 kWp, ceea ce sper sa imi ofere suficient curent in perioadele mai putin favorabile.

Momentan nu am reusit sa instalez decat 9 din cele 12 panouri, dar probabil dupa ce trece valul acesta de vreme rece, o sa le instalez si pe cele 3 ramase. Trebuiau ele instalate din ianuarie, dar cum planurile si viata mea au fost date putin peste cap, nu s-au mai montat.

De asemenea, am marit si puterea de stocare cu inca vreo 5.9 kWh, adica doua baterii Pylontech una de 3.5 kW si una de 2.4 kW ajungand undeva la vreo 14 kW stocare teoretica. Spun teoretica, deoarece una dintre baterii este Litiu-Ion si nu e exploatata in toata plaja ei din cauza chimiei de la LiFePo4.

Oricum, incepand cu 1 martie, eu zic ca e mai mult decat suficient curentul pe care il produc, chiar sunt curios cum se vor comporta zilele urmatoare, cand vremea se strica si ma astept la un cer innorat, dar cred eu ca momentan este suficient.

Ma gandesc daca voi avea nevoie de un invertor mai puternic sau un regulator pe care sa il pun separat, pentru ca la vara s-ar putea sa am surprize din cauza puterii prea mari pe panouri. Teoretic invertorul nu trage decat atat cat ii trebuie, dar poate exista un caz special in care, din cate am inteles la alte modele, da eroare. Solutia gandita pentru casa prevedea 2 invertoare identice puse in paralel, dar avand in vedere ca incep sa ma intreb si eu cand ma opresc cu investitia asta, incep sa ma gandesc si la puteri mai mari si mai ales ca ma documentez despre trifazic, ca deja de pe la 8 kW in sus nu prea mai ai ce cauta cu el in sisteme monofazate.

De asemenea cea mai proasta investitie pe care as putea-o face este o eoliana, stiu ca nu sunt in zona cu vant, stiu ca amortizarea ei nu se face usor, dar nu reusesc sa-mi scot din cap ideea ca trebuie sa existe o solutie care sa ma multumeasca, chiar daca ma gandesc ca poate construiesc eu o solutie in urmatorii ani de care sa ma declar satisfacut.

2 comments

  1. Salut. De curiozitate doar, intreb, nu ai avut posibilitatea de a injecta in retea surplusul, scapand astfel de costurile cu stocarea si cred si cu automatizarea? Ca banuiesc ca sistemul de stocare are o pondere mare in pretul final al instalatiei

    1. Ba da, dar momentan nu am retea, in plus daca fac contractul de prosumator si tot ce prevede el nu mai pot eu sa adaug sau sa modific sistemul cum mi se nazare mie…

Comments are closed.