7 sfaturi ca să iei examenul auto din prima

Posted by

Odată finalizată școala de șoferi, ultimul pas care trebuie dus la bun sfârşit e luarea examenului auto. Foarte mulți șoferi vor spune și în 2023 că, unul dintre cele mai dificile lucruri pe care o persoană le poate face în viață e să obțină din prima permisul de conducere și nu recomandă începătorilor să-și facă speranțe mult prea mari.

Totuși, acest lucru trebuie analizat din mai multe perspective. Unii participanți la examenul auto s-au axat foarte mult pe întrebările și răspunsurile primite la chestionarele auto care n-au corespuns 1:1 cu cele primite la examenul de drept. Alții au făcut o serie de greșeli nepermise în trafic, la proba practică, iar rezultatul a fost în consecință.

Examenul auto este în mod cert o experiență unică pentru toți cei care vor să obțină permisul de conducere, un moment al vieții în care se testează în detaliu cunoștințele, răbdarea și capacitatea individuală de concentrare. Persoanele care reușesc cu succes să le îmbine pe toate, sunt cele care au pus în aplicare următoarele strategii, dar și cele care au luat examenul auto din prima.

Efectuarea manevrelor corespunzătoare

Orice mică greșeală atât la proba teoretică, cât și la cea practică, poate pune în pericol șansa obținerii din prima a permisul auto. Așadar, se recomandă a se aloca timp pentru a înțelege și a analiza întrebările, cât și o atenție sporită în ceea ce privește efectuarea unor manevre în trafic, mai cu seamă dacă ele sunt interzise prin legislație și dacă nu vin cu acordul expres al instructorului/ polițistului asistat.

Unii instructori obișnuiesc să testeze la examen învățăturile și capacitatea de a lua decizii în trafic, ceea ce poate influența și calificativul obținut la final.

Alegerea unui instructor bun

Un instructor bun își va îndruma elevii în mod corespunzător și îi va ajuta să-și însușească toate noțiunile de care au nevoie. Acum există o mulțime de soluții prin care se pot obține cele mai bune recomandări de instructori, iar decizia finală se poate reflecta și în ușurința cu care se obține permisul de conducere. Bineînțeles, e nevoie ca și cel care dorește să obțină permisul auto să se implice pe deplin la fiecare lecție.

Completarea și însușirea noțiunilor oferite de testele auto drpciv

Aceste chestionare auto categoria B sunt adaptate legislației în vigoare și conțin o mulțime de noțiuni elementare pe care orice șofer începător ar trebui să și le însușească. Totuși, www.i-drpciv.ro recomandă ca întrebările și răspunsurile să nu fie învățate mecanic, ci să se însușească ideea din spatele acestora.

Cu cât se completează și se răspunde corect la cât mai multe chestionare auto, cu atât noțiunile sunt mai variate și cresc șansele obținerii permisului auto încă de la prima încercare.

Adresarea a câtor mai multe întrebări instructorului

Chiar dacă instructorul este cel care, în general, oferă toate informațiile necesare, viitorii șoferi pot avea și multe alte întrebări care pot părea nesemnificative sau banale la prima vedere. Însă, aceasta e oportunitatea perfectă pentru clarificări chiar și în urma testelor drpciv sau pentru obținerea unor răspunsuri care se pot dovedi a fi utile în viitorul apropiat, inclusiv la examenul auto.

Cât mai multă practică

Practica este cheia învățăturii! De aceea teoria se îmbină cu activitatea practică unde extrem de importante sunt ședințele din teren. Se recomandă a se efectua cât mai multe ședințe de condus cu instructorul și în cât mai multe situații, deoarece vremea poate fi imprevizibilă, ceea ce s-ar putea transforma într-o problemă în lipsa adaptării. Un bun șofer ar trebui să facă față cu succes oricărei situații, indiferent de loc sau de vreme.

Asigurarea unui program adecvat de odihnă

Lipsa concentrării la examenul de conducere teoretic sau practic poate apărea ca urmare a stresului și a lipsei unui program de odihnă. Este bine ca cel puțin cu o zi înainte de examen mintea să fie relaxată, liniștită, timpul să fie ocupat cu activități ușoare de recreere, astfel încât seara să se încheie cu cele 8 ore de somn recomandate de specialiști.

Atenție la modificările rutiere și la legislație

Legislația este într-o continuă schimbare, la fel și sistemul rutier. De exemplu, există posibilitatea ca în timpul ședințelor de condus să se poată efectua anumite manevre indicate și de semnele de circulație, care ar putea fi eliminate sau înlocuite la momentul în care se susține examenul.

În concluzie, este necesară atenția indiferent de moment sau de situație, La fel informarea în permanență.