De ce nu mai accept sa dau consultanta gratuita?

Posted by

Am vazut articolul lui Paul Maior de dimineata si mi-a placut, va recomand sa-l cititi. M-am gandit ca si eu pot avea o lista, poate mai scurta de motive pentru care am inceput sa nu mai dau consultanta in mod gratuit dar inainte de asta tin sa precizez ca nu fac asta zi de zi, nu sunt consultant de meserie ca sa spun asa, dar in anumite domenii unde detin expertiza sunt uneori sunat si rugat sa fac o intalnire pentru a discuta pe respectivele domenii, in special cel legat de online cu cateva directii clare si cel legat de investitii financiarei si aici tot cu cateva directii clare.

Ce nu pot sa fac eu este sa ii spun omului in fata ca ar fi bine sau ar trebuii sa ma plateasca pentru consultanta, si nici nu pot sa ii spun ca sfaturile mele se opresc aici, asa ca ii dau niste sfaturi generale care nu-l ajuta prea mult si-mi vad de treaba mea, ca oricum tot ce vrea el face.

Si acum sa vedem de ce nu mai dau eu consultanta gratuita:

1. In primul rand am refuzat sa mai fac asta din cauza „pretului” pe care il pun pe sfaturile si informatiile pe care le oferi in mod gratuit. Cu alte cuvinte imi bateam capul sa ii ajut degeaba pentru ca oricum nu ascultau de sfaturile mele.

2. Pentru ca prefer sa-mi bat capul cu problemele mele si daca am timp liber sa ma folosesc de el pentru a invata lucruri noi decat sa-mi bat capul cu problemele altora pe timpul si pe banii mei.

3. Pentru ca atunci cand plateste omul acela e dispus sa asculte si atunci cand e dispus sa asculte si sa invete din sfaturile pe care le dai sti ca il vor ajuta cu adevarat. Spre exemplu anul trecut in „febra Bitcoin” au fost niste oameni dispusi sa ma plateasca pentru consultanta si dintre acesti oameni dupa ce am stat o ora sau doua la discutii au decis ca nu e pentru ei sa se bage in aceasta zona, Luna trecuta unul dintre ei mi-a multumit ca ar fi pierdut foarte multi bani daca nu m-ar fi ascultat cu atentie. De atunci pretul a scazut si mai rau.

4. Rolul consultantului nu e sa iti spuna ce sa faci, ci sa iti prezinte si alte perspective. Am un prieten care vroia sa faca o investitie in imobiliare, 3-4 apartamente. Eu nu i-am spus ca ar fi bine sa investeasca sau ar fi bine sa nu investeasca, doar i-am prezentat anumite riscuri pe care le prezinta un astfel de investitie si cam care sunt perioadele de amortizare, riscuri la care el nu se gandise si in felul asta a putut sa ia o decizie mult mai buna.

5. Si eu la randul meu platesc diversi consultanti pentru a intelege mai bine unele lucruri. Caz real de ieri (deci foarte proaspat) am intrebat pe facebook care sunt normativele pentru circuitele electrice pe structura de lemn. Am primit o groaza de sfatui de toate felurile pe facebook multe de genul „las ca merge si asa” dar doar specialistul pe care l-am platit sa-mi faca planurile casei a venit cu un raspuns promt precizand clar ca trebuie „teava metalica” si nu altceva.

6. De asemenea unele solutii cer timp si documentare pentru a putea oferi un sfat bun. Obisnuiam ca din pasiune si dorinta de a invata lucruri noi sa nu pun valoare pe acest timp pierdut ca sa aflu rezolvarea unei problmele la care sa pot sa vin cu un sfat bun ulterior, pana am aflat ca ziua are 24 de ore si ca o parte din ele trebuie petrecute mai departe de ecranul calculatorului.

7. Sa-si dea cu parerea poate oricine. Traim in tara in care lumea nu se pricepe doar la politica, masini si fotbal, mai nou se pricepe la orice de la online si social media la sfaturi de educatie financiara si tehnologii emergente.

In concluzie

Prefer sa aleg eu pe cine vreau sa ajut in mod voluntar si mai ales cand sa o fac. Problemele altora nu-s o urgenta pentru mine si nici un motiv de stres. Daca sunt dispusi sa plateasca atunci sunt dispus sa le analizez si eu serios si profesional si sa vedem ce se poate face. Multe din cunostintele pe care le am nu le-am invatat din carti, sunt genul de om care experimenteaza si invata (calea mai grea as zice) iar atunci cand citesc in carti sunt mai mult confirmari legate de concluzile la care am ajuns singur.

2 comments

Comments are closed.