Am consumat 1000 kWh in ultimele 7 luni

Posted by

La inceputul lunii noiembrie, chiar in primele zile, am montat la atelier (locul unde-mi fac casa) un contor electric (asemanator celui de la bloc) pe care il citesc in fiecare luna pe data de 30 sau 31. Datele le pun intr-un Excel, unde vad cat consum lunar, care este suma de bani pe care as fi dat-o pe curentul respectiv etc. Ieri am observat ca ma apropiasem de 1000, dar m-am luat cu treaba si am facut poza cand indexul arata 1002 kWh. Oricum, mai sunt cateva zile pana la final de luna, deci e foarte probabil sa mai creasca.

Daca ma uit putin pe grafice, pot sa spun ca in 6 luni recuperez banii pe un panou fotovoltaic (fara a pune la socoteala celelalte componente ale sistemului). Asta inseamna ca am nevoie de 2 ani de zile pentru a recupera investitia pentru 2 panouri si 6 ani pentru toate cele 12 pe care le am montate acum. Extrapoland, imi vor trebui 10-12 ani sa recuperez investitia totala in panouri.

Trebuie sa mentionez insa ca, fiind gratis, fac si risipa, adica nu-mi pasa cat se consuma ziua cand am mai mult decat suficient. Motocoasa este electrica, fierastraul sabie este electric, caut sa-mi iau si alte unelte de gradina tot electrice, pentru ca daca tot am curent, de ce sa nu-l consum? Curentul masurat este cel consumat, nu cel produs; acum pe perioada verii produc mult mai mult curent, chiar si asa pe vremea asta mai ploioasa, probabil urmeaza iunie, iulie si august cu zile si mai fierbinti si in care voi produce si mai mult curent. Pe langa uneltele de gradina pe care le folosesc cu diverse ocazii, am un frigider, un cuptor cu microunde si o plita cu inductie pe care le mai utilizez uneori pentru ceai, popcorn etc.

Pe graficul de mai jos, cu albastru gasiti numarul de kWh consumat in fiecare luna, iar cu rosu este indexul la final de luna citit de la contor. Socotesc pretul pe kWh de 0.60 de bani (cat ma costa pe mine acasa) si nu cat as lua ca prosumator (0.22 bani/kWh). Ca prosumator, probabil as baga in retea mult mai mult decat ce am consumat eu pe grafice si atunci calculele ar fi cu totul altele. Momentan sunt off-grid, adica nu am tras curent, desi am stalpul de electricitate la poarta, chiar peste drum de mine.

Momentan fiind vara, nu maresc sistemul, dar pentru iarna vreau sa pot asigura un consum de 150-200 kWh pe luna cu ajutorul a 24 de panouri fotovoltaice. Daca reusesc sa fac asta, pe toata perioada iernii inseamna ca pot lua decizia de a nu ma racorda la reteaua electrica inca vreo cativa ani, dar inca nu e luata o decizie finala in momentul acesta, legata de aceasta problema.

Ce as mai vrea sa montez in atelier pe perioada verii, ar fi un aparar de aer conditionat, dar nu ma indur sa iau unul nou, ci astept sa gasesc vreo ocazie pentru unul SH la un pret destul de atractiv, ca sa nu pot refuza oferta. Sau poate reusesc sa gasesc vreo firma dispusa sa faca barter si sa-mi ofere unul in schimbul serviciilor pe care eu pot sa le ofer.