Am putea avea delfini in Dambovita?

Posted by

Dupa viralul de ieri cu delfini mi-am pus intrebarea daca am putea face ceva ca clipul respectiv sa devina real. Multora dintre noi ne plac delfinii, am fi mai mult decat incantati sa ii vedem in Dambovita. Si daca va zic eu ca s-ar putea face asta o sa ziceti ca sunt nebun nu?

Da, la prima vedere delfinii nu au nici o sansa sa supravietuiasca in Dambovita. In primul rand pentru ca sunt pesti de apa sarata, in al doilea rand ca dambovita este oricum poluata si plina de mizerie de nu prea reusesc sa supravietuiasca multe specii de pesti in ea nici dintre speciile de apa dulce, in al treilea rand ca nici adancimea raului nu este un parametrul ideal pentru delfini.

Si totusi cu cateva milioane de euro am putea avea delfini in Dambovita sau intr-o mica parte a ei. Pare nebunesc proiectul meu nu?

La unirii stim cu toti ca Raul Dambovita intra in subteran si iese inapoi la suprafata udeva dincolo de parcul unirii. Ce as propune eu este un proiect prin care raul sa iasa la suprafata putin mai tarziu, la primul pod. Iar in zona dintre primul pod si locul unde iese din nou la suprafata Raul Dambovita sa fie amenajat un delfinariu. Ma uit pe harta si vad in spatele bibliotecii nationale un spatiu unde am putea avea si un delfinariu acoperit si bazinele unde acesti delfinii sa se simta foarte bine si in timpul sezonului rece.

Teoretic trebuie luata o bucata de rau si transformata intr-un bazin cu apa sarata de mari dimensiuni si de o adancime potrivita pentru Delfini. De asemenea accesul la marginea „raului” astfel creat trebuie atent gandit pentru a nu ajunge gunoaie, sau alte nebunii in acest bazin care pare sa faca parta din Raul Dambovita. Raul de fapt v-a trece pe undeva pe dedesuptul bazinului sau chiar prin laterala. Oricum probabil atunci cand ar fi realizabil proiectul peste 100 de ani probabil ca problema cu aruncatul gunoaielor va fi de mult rezolvata.

Probabil e un proiect la fel de greu de imaginat ca autostrada suspendata a lui Oprescu, dar totusi si acea autostrata este realizabila, din pacate tot peste 100 de ani.

2 comments

  1. daca veneai cu ideea pe vremea lui nea nicu cred ca avea sanse mari de realizare:)

Comments are closed.