Am vandut primele 2 ore

Posted by

Va spuneam acum cateva zile ca am decis sa fac un experiment si sa-mi vand timpul la ora pe 20 de euro. Am vazut tot felul de comentarii cum ca e mult, ca e putin, ca asa si pe dincolo, dar dincolo de asta azi am livrat si facturat primele astfel de servicii platite la ora.

Task-ul a stat in modificarea unor css-uri la site, m-am speriat putin la inceput pentru ca desi, de exemplu, culoarea de fundal se schimba din tema, cineva a venit cu un mic cod css care sa suprascrie setarea temei, apoi a mai venit cineva si a mai scris odata la site culoarea de fundal si bineinteles mi-am dat seama de calitatea „lucrarii” cand am vazut multe de !important ca sa suprascrie stilurile css de mai sus. Ca asa se face treaba in Romania, in loc sa gasesti codul css care trebuie, te apuci si mai adaugi tu cod in tema, da, erau adaugate in codul temei, desi tema avea si optiunea de a adauga css suplimentar in setari ca sa nu alterezi codul ei. De tema child nici nu are rost sa vorbim la capitolul asta.

Oricum m-am prins destul de repede despre ce e vorba, am modificat conform cerintelor clientului si dupa doua ore si putin mi-am terminat treaba. Am facut factura si toata lumea e multumita.

Am mai primit un job/task

Inainte de oferta de mai sus, a mai fost cineva care voia sa-i configurez un server de WITSML ca sa trimit niste date, banuiam eu ca ar putea avea legatura cu XML, m-am uitat pe net si am vazut ca e un protocol folosit in industria petrolului si mi-a confirmat si clientul ca sunt datele primite de la o sonda. Nu parea super complicat, dar am decis sa refuz, neavand competente in domeniul petrolier si riscand sa incerc si sa nu-mi iasa.

Oferta asta a mea de servicii se refera la chestii punctuale pe care stiu sigur ca le duc la bun sfarsit in 2-4 ore (poate in anumite cazuri exceptionale si mai mult), pe care stiu sigur ca o sa le fac bine, astfel incat clientul sa fie multumit si poate, de ce nu, sa deschida si calea spre colaborari viitoare mai complexe.

Eu le-am zis job-uri sau task-uri, dar daca nu ar fi facturate cred ca le-as putea numi ciubucuri (parca asa li se zicea intr-o epoca apusa, acum vreo 30 de ani). Nu sunt nici mari ca sa imi afecteze buna desfasurare a activitatilor zilnice din firma, nici nu ma afecteaza in vreun fel daca nu sunt astfel de cereri.

P.S. Va tin la curent cum merg lucrurile si pe viitor. Mai ales ca a reinceput sa-mi placa sa scriu pe blog.