Antreprenoriatul inseamna mult mai mult decat un business

Posted by

Daca mi-ar fi spus cineva, in urma cu ceva vreme, ca antreprenoriatul are o mare legatura cu dezvoltarea personala, probabil as fi ras si as fi spus in gandul meu: „Asta abereaza din carti”. Si totusi, in ultima vreme, invat foarte multe lucruri care nu sunt legate in mod direct de afaceri, ci de dezvoltarea mea personala.

M-ati tot auzit aici, pe blog, ca spun des ca am invatat foarte multe in ultima vreme, dar nu regasiti in articolele mele o parte din aceste lucruri noi invatate. Si nu se intampla asta pentru ca nu stiu cum sa le pun in cuvinte. O parte din ele sunt strict legate de personalitatea mea, de fricile mele si probabil ar fi total irelevante intr-un alt context decat al experientei personale proprii. Asa incat mi-e foarte greu sa exemplific sau sa va dau mai detaliat astfel de lucruri. Nu pentru ca nu vreau sa le spun, ci pentru ca, scoase din context, sunt niste lucruri banale si lipsite de importanta. Capata importanta doar in contextul modului meu de a vedea lucrurile si datorita faptului ca eu le dau importanta.

Astazi, in timp ce stateam la cumparaturi cu sotia si analizam mental activitatile si experientele din ultima perioada, am avut o revelatie. Ce poti altceva sa faci, cand impingi de un carut, in care sotia pune de toate? Si mi-am dat seama ca o problema care parea lipsita de importanta, sau care pentru mine reprezenta doar o problema banala, da de furca multor antreprenori. Primul gand a fost ca am totusi un mic talent in zona respectiva, desi nu l-as cataloga drept talent, dar in urmatoarea secunda mi-am dat seama ca problema mea la capitolul respectiv este mai mica deoarece, fara sa imi dau seama, am avut niste ani de exeperienta in spate si care, cumva, probabil ca si-au spus cuvantul.

Ca sa spunem totusi lucrurilor pe nume, ca am impresia ca am vorbit prea criptic in paragraful de mai sus, eu am impresia ca in afara de programare nu prea ma pricep la nimic. Nici la programare nu pot sa zic ca sunt un mare expert, sau ca plang domnisoarele de la firmele de recrutare la usa mea, doar, doar ma conving sa trec pragul vreunei corporatii interesate de potentialul meu.

Si totusi astazi mi-am dat seama ca:

  • 8 ani in corporatie inseamna ceva experienta, de unde rezulta un mod de gandire al proceselor si sistemelor intr-o companie, mult superior fata de cel al multor antreprenori. Probabil ca nu pot sa ma compar cu cartile citite si cu experienta unui project manager senior, dar cu siguranta stiu destul de multe din zona aceasta.
  • 13 ani ca proprietar de firma inseamna ceva experienta in a intelege mult mai bine ce inseamna modul in care functioneaza o firma si ce inseamna de fapt un business. Sunt multi freelanceri care esueaza total cand fac pasul de la freelancing la antreprenoriat.
  • 13 ani, de cand ma invart prin lumea antreprenoriatului si citesc tot felul de carti despre finante si educatie financiara, ma fac sa fiu mult mai constient de fluxul banilor, bugete si modul in care trebuie manevrati banii.
  • cativa ani de experienta ca profesor, plus o serie de momente in care m-am oferit voluntar sa tin prezentari, ma ajuta sa nu imi fie frica atat de tare de vorbitul in public si sa ma descurc binisor, in comparatie cu alti antreprenori. Bineinteles ca exista vorbitori in public care imi dau clasa lejer, mai ales ca mai am de lucrat la dictie.
  • si exemplele pot continua.

Mi-am dat seama astfel ca am cateva calitati carora nu le dadeam deloc importanta sau pe care le credeam simple banalitati, desi aceste banalitati, cum le spun eu, dau adevarate batai de cap altora. Pur si simplu, am inceput sa privesc lumea cu alti ochi, sau din alt „unghi”, cum spun americanii. Un unghi care ma ajuta pe mine sa evoluez, sa ma dezvolt si sa inteleg mai bine lumea. Nu m-as fi gandit niciodata un urma cu 6 luni ca voi avea parte de asa ceva, credeam ca trebuie doar sa invat mai multe despre economie, despre cum se fac banii, despre finante si investitii. Nu m-as fi gandit niciodata ca antreprenoriatul ma poate ajuta sa-mi depasesc anumite limite intr-un mod in care, in alta situatie, eu nu vad cum as fi putut evolua.

3 comments

  1. Pot spune că-s mic copil pe lângă tine, la unele categorii din cele enumerate de tine mai sus, însă nici un n00b nu-s. Și oricum evoluția vine în timp, și învățând din greșeli proprii sau ale altora.

    1. Nu ai inteles esenta articolului, sunt sigur ca sunt lucruri la care te pricepi mult mai bine ca mine, alea erau doar niste exemple personale. Sunt oameni care mostenesc asemenea calitati de mici, dar cu siguranta ca au alte minusuri.

  2. Da e cumplit la un moment dat sa te gandesti ca nu esti ‘guru’ pe nici un domeniu dar asta nu trebuie sa iti franeze un vreun fel ascensiunea profesionala. Sa ajungi sa fi cel mai bun dureaza o viata de om …

Comments are closed.