Apeleaza cu incredere la un avocat

Posted by

Cand este vorba de lucruri ce tin de legislatie si legalitate, spun mereu: nu mai intrebati pe facebook, ci apelati la un avocat. Vad deseori persoane care intreaba despre diverse aspecte legale in mediul online si primesc raspunsuri total aberante care nu pot decat sa le aduca si mai multe probleme in loc sa apeleze la un avocat; si, ca sa intelegeti mai bine, o sa va dau mai jos un exemplu clar de astfel de sfat.

ANAF are si alte atributii legale in afara de taxe si impozite

Cand am primit prima oara o copie scanata de la un client cu un document pe care il primisese de la ANAF legat de o problema cu site-ul, primul impuls a fost sa cred ca face cineva o gluma si sa ma intreb ce treaba are ANAF cu asta. Pentru cei care vor mai multe detalii, ii rog sa citeasca Art.7 alin (3) din legea nr. 158/2008 privind publicitatea inselatoare. Dar, cu toate acestea, m-am adresat eu unui avocat in numele clientului, pentru ca era o problema pe care puteau sa o aiba si alti clienti de-ai mei si era in interesul meu sa ii ajut sa nu aiba niciun fel de probleme.

Asa ca am putut sa aflu doar in cateva ore si ca exista un departament in cadrul ANAF care se ocupa fix de problema asta, ca nu e nicio gluma si ca lucrurile trebuie luate in serios. Ei cer in urma sesizarii niste documente, o lista nu foarte luna, dar pe care ar fi bine sa o trimiti cat mai repede, de asemenea e bine sa faci modicarile cerute pe site cat mai repede si sa iti arati bunele intentii. Cel mai bine e sa lucrezi cu o agentie de profesionisti care sa nu te duca in belele de genul acesta in primul rand. Eu de exemplu stiu de legea asta de cativa ani si am avut grija ca ai mei clienti sa nu aiba astfel de probleme.

Revenind la facebook, fix pe problema asta, gasiti pe grupurile de antreprenori cel putin o data la 2 luni ca vine cineva si intreaba ce treubie sa faca pentru ca a primit sesizare de la ANAF in problema aceasta si nu stie ce are de facut. Cand ma uit la ce raspunsuri dau oamenii pe acolo ma ingrozesc, ca desigur e usor sa dai sfaturi proaste altora sau sa faci misto cand tu poate nici nu ai o firma si te doare undeva de amenda de care este pasibil respectivul. Sfatul meu ramane mereu acelasi, consula un jurist sau un avocat (in cazul acesta specific) si respecta cu strictete cerintele lor si ce iti cer in cadrul acelui document.

Mituri legate de institutile statului

Aud des tot felul de injurii la adresa institutilor publice si se vorbeste mult in spatiul public despre incompetenta acestor instituti. intr-un sistem bazat pe influentele partidelor si rudenie, la modul general ati putea avea dreptate. Dar printre ei mai sunt si oameni tineri, pasionati de tehnologie, oameni care stiu ce inseamna un blockchain, oameni care stiu ce inseamna un protocol de comunicatie sau ce rost are certificatul SSL. Eu personal cunosc un politist care a avut o ferma de minat crtyptomonede, stiu oameni din sistem care folosesc cu mare indemanare tehnologia si inteleg anumite concepte despre tot ceea ce se intampla in zona online. Mai sunt si oameni capabili printre ei si atunci eu zic ca e bine sa te consulti cu un avocat inainte de a iti pune intrebarea „sunt eu mai destept decat altiii?”