Atentie la imaginea pe care o au ceilalti despre tine!

Posted by

In antreprenoriat si nu numai, este bine sa ai grija la imaginea pe care o percep ceilalti despre tine si, mai ales, este important sa incerci sa fii atent la modul in care ceilalti o percep si eventual sa incerci sa le schimbi perceptia atunci cand aceasta este eronata. Tine atat de brandingul personal, cat si de modul in care te prezinti tu in fata celorlalti atunci cand vrei sa le vinzi ceva. Eu multa vreme nu am tinut cont de asta si in trecut m-a costat scump. Dar dincolo de gafele imense la nivel de branding personal, am observat ca exista si lucruri de finete la care trebuie sa fim atenti.

De exemplu, cand m-am implicat in proiectul cu PhIT Community, le-am spus ca eu vreau sa ma ocup de finante si la inceput erau destul de reticenti in privinta expertizei mele in acest domeniu. Asta si datorita faptului ca nu am comunicat prea des asta, din contra, obisnuiam sa ma vait ca firma nu merge, nu am avut rezultate notabile si era destul de normal ca lumea sa fie sceptica. Ei nu aveau de unde sa stie de zecile de materiale si carti citite despre educatie finaciara, despre modurile in care functioneaza un business si nici nu isi da nimeni seama ca totusi e o performanta sa mentii, chiar si doar pe linia de plutire, o firma vreme de 13 ani.

E drept ca la un moment dat, discutand despre aceste lucruri in mediul offline, am fost luat prin surprindere de o invitatie de a oferi consultanta unei firme exact pe partea asta de stabilire a bugetelor, cashflow, fluxuri de bani etc. Neincrederea in fortele proprii si-a spus cuvantul la momentul respectiv si am refuzat, dar a fost si momentul in care mi-am dat seama ca totusi stiu foarte multe lucru in acest domeniu si ca pot ajuta si pe altii in aceasta directie. De fapt, problema mea era legata de faptul ca eu credeam ca toata lumea stie acele lucruri si ca nu sunt atat de importante incat sa pot sa ofer eu consultanta cuiva in acest domeniu, in care si eu, la randul meu, consider ca mai am foarte multe de invatat.

Astfel am inceput sa fiu atent la cum ma imbrac, cum ma port si, mai ales, la ce le spun celorlalti despre mine. Am inceput sa ii corectez de fiecare data cand observ o diferenta in perceptia lor despre mine sau sa le explic de ce este eronata perceptia lor. De exemplu, ma intalnesc des cu ideea de freelancer si de fiecare data incerc sa le explic care sunt diferentele majore dintre un freelancer si un antreprenor, chiar si in cadranul banilor al lui Kiyosaki sunt puse in zone diferite. Apoi le explic cate ceva din munca mea si ii fac sa constientizeze ca nu sunt freelancer.

Uneori sunt lucruri marunte, pe care inainte nu le observam sau nu le dadeam atentie, pentru ca eu consideram ca nu conteaza sa-mi bat capul cu ele, erau chestii de detaliu si nu paream prea interesat de detaliile asupra perceptiei celorlalti despre mine. Din experienta ultimelor luni, iti spun ca trebuie sa fii atent la aceste detalii, sa le corectezi atunci cand le observi si asta cat mai repede cu putinta si sa intelegi si de ce lumea te-a perceput intr-un anume mod pentru a nu se repeta situatia.

4 comments

  1. Hai să-ți spun o viziune total diferită: nu dau niciun ban pe părerea celorlalți despre mine! Astfel nu numai că îmi păstrez mintea ocupată doar cu lucruri cu adevărat importante și pot rămâne eu însumi!

    1. O sa imi dai dreptate peste cativa ani. Si nu are nici o legatura asta cu a fi sau a nu fi eu insumi.

  2. Din experiența mea, oricât de corect, sincer (puteți adăuga ce alte adjective vreți) ești, cei mai mulți oameni vor vedea numai partea rea din tine. Așa că prefer să nu mă obosesc deloc pe partea asta!
    Dar, desigur, asta e doar părerea mea! 😀

Comments are closed.