Castgatorul concursului: O carte pentru cititori (Gastromonie)

Posted by

Iata ca au mai trecut doua saptamani si avem si castigatorul acestei editii a concursului organizat de libraria online Libris, impreuna cu mine.

Desi nu ma asteptam sa fie prea multi interesati de gastronomie se pare ca m-am inselat. Nu a fost usor sa aleg, initial ma gandeam sa fac prin tragere la sorti, ca nu aveam timp sa citesc foarte atent comentariile, dar pana la urma am zis ca trebuie sa fac efortul acesta si sa aleg pe cine cred eu ca merita.

Si Oana zic eu a demonstrat ca e interesata mai mult decat ceilalti de acest domeniu si chiar o preocupa domeniul si e pasionata de asa ceva. Ce comentariul ne-a scris va invit sa il cititi mai jos.

Mâncarea sănătoasă… E povestea vieţi mele. Natura m-a dotat prinţe altele cu o boală autoimună de piele care îmi solicită creativitatea la maxim datorită faptului că pentru a o controla am nevoie de cantităţi foarte mari de antioxidanţi şi în acelaşi timp nu sunt de acord cu medicamentele care „ar rezolva problema asta” pentru că sunt, culmea, dăunătoare sănătăţii.
Astfel că întotdeauna am fost interesată să găsesc reţete cât mai sănătoase şi cu multe legume.
Zilele acestea mă gândeam la ce salată îmi mai pot face, căutam pe net diverse combinaţii când am realizat că toată viaţa am mâncat practic acelaşi lucru, cu foarte mici variaţii şi am decis să încerc în limita alimentaţiei sănătoase pe care am adoptat-o reţete din bucătăriile lumii. La birou deja am ajuns a fi cunoscută supă cremă verde (de broccoli sau dovleci) şi pentru combinaţiile ieşite din comun ale salatelor.
Săptămânal îmi fac meniuri care să conţină aproximativ tot ce este posibil să am o alimentaţie organizată şi bogată. Însă pe listă am întotdeauna salată de legume crude (de obicei în funcţie de sezon – pentru că sunt mai bogate în nutrienţi şi mai gustoase) la care alternez cu brânzeturi (cât mai puţin procesate şi cu termen de valabilitate scurt, carne slabă de pui, vită, peşte sa fructe de mare sau chiar paste din faină integrală (care îmi plac foarte mult).
Ouăle încerc să le iau de la ţară sau în cazul în care le cumpăr din magazin măcar să provină de la găini crescute la sol. Limita mea este de un ou pe zi pe care îl prepar la teflon (fără ulei) sau fiert.
Fructele le iau în cantităţi mici şi foarte mici pe cele cu cantitate mare de zahăr. Dulciurile mi le prepar singură, iar de cele mai multe ori sunt făcute fără creme complicate şi / sau trecute prin diverse procese de preparare.
Carnea o aleg astfel încât să respecte principiul diversităţii (câteva zile de peşte, câteva zile de carne de pui sau curcan, vită). Înainte de preparare o curăţ de grăsime şi de piele şi o fierb sau o gătesc la cuptor sau fie pe grătar.
Când mă refer la carne aici nu sunt incluse mezelurile şi nici pateurile, excepţie fac cele pregătite în casă de mama (şi care nu sunt de porc).
Însă după fiecare perioadă se carne am grijă să fac şi o detoxifiere a organismului, perioadă în care mănânc numai legume crude şi lapte bătut.
Să nu mă înţelegeţi greşit, încerc să îmi organizez mesele aşa tocmai pentru că sunt o mare pofticioasă şi o mare gurmandă – lucru foarte dăunător pentru o fată J.
După toate acestea ţi să menţionez că tenul meu arată extraordinar, pielea şi părul sunt strălucitoare, unghiile tari, iar răcelile stau departe de mine. Astfel că dintr-un copil bolnăvicios şi alb că o telemea am devenit mai sănătoasă şi mai rezistentă la boli decât oricare alte persoane pe care le cunosc. Iar acest lucru se simte şi este extraordinar.

One comment

Comments are closed.