Cat curent am consumat in 2019 din sistemul fotovoltaic

Posted by

Desi sunt foarte multi care masoara productia de curent de pe urma sistemelor fotovoltaice, eu am decis ca ma intereseaza mai putin cat am produs si cat am consumat efectiv de pe urma sistemului propriu.

Pentru asta, am instalat un contor clasic de energie pe care am grija sa-l citesc pe data de 30 sau 31 a fiecarei luni, dupa care notez frumos intr-un tabel indexul respectiv si fac calcule legate de cat m-ar fi costat curentul electric daca l-as fi tras din reteaua Trans Electrica, bani care imi raman mie in buzunar.

Trebuie sa fac de asemenea precizarea ca vara nu doar ca imi acopar cu brio consumul de energie, dar pot sa fac si risipa, astfel incat pun pompe si filtre suplimentare la piscina cu pesti, la un moment dat pusesem chiar si 2 incalzitoare acolo.

Recordul a fost in luna mai, cand am consumat nu mai putin de 403 kWh, desi cred ca se putea si mai mult, sistemul avand 3.2 KWh in total.

De asemenea, in noiembrie si decembrie am fost nevoit sa folosesc si un generator pe benzina, dar a functionat in afara sistemului, deci curentul utilizat de la generator nu a trecut prin contorul cu care fac aceste masuratori.

In total am consumat 2653 kWh iar valoarea acestuia, socotita la un 0.60 lei a fost de 1593 de lei. Deci putem spune ca anul acesta in loc sa pun banii acestia in buzunarul furnizorului de electricitate, i-am pus in buzunarul meu. (Cu mentiunea ca investitia este destul de mare si vara avand parte de energie gratuita fac risipa la greu). Va pot da detalii si despre suma investita dar nu cred ca e relevanta, mai ales ca preturile tind sa scada, panourile pot fi cumparate si la jumatate de pret din cat am dat eu pe ale mele, iar sistemul meu e departe de a fi finalizat, deci mai urmeaza investitii in sistem chiar in aceasta primavara.

Am invatat multe, am inteles multe si m-am simtit bine stiind ca am o factura lunara in minus. Nu e singura factura lunara pe care am de gand sa o „ignor”, dar despre celelalte sisteme o sa va vorbesc probabil separat, la momentul potrivit.