Pe la colturi se zvoneste ca a inceput deja, ca anul asta o sa fie nasol si ca o sa fie mai nasol ca nicioata. Pana si sefa FNI, Kristalina Georgieva a avertizat zilele trecute asupra riscului unei crize asemanatoare cu marea criza economica.
Acum ceva vreme am mai scris un articol pe tema asta, intr-un moment in care lucrurile nu mergeau chiar atat de bine in firma si aveam impresia ca, intr-un fel, vine criza sau suntem deja in criza. Spuneam atunci ca eu prefer sa ii spun recesiune si nu criza, dar cumva daca ajungem intr-o situatie ca cea din anii 1929-1933, atunci cred ca putem vorbi de o criza si nu doar de recesiune.
Anul trecut eram putin speriat ca daca vine o criza ma gaseste nepregatit, cumva speram sa am macar inca un an in care sa pot dezvolta firma si sa ma pregatesc.
Cumva anul trecut a mers destul de bine treaba, 30% crestere pe cifra de afaceri, am facut planuri si mai mari pentru anul acesta, dar cumva in subconstient am inceput sa pregatesc lucrurile si pentru o eventuala criza.
De fapt stiind riscurile pe care le reprezinta antreprenoriatul, am inceput sa-mi fac tot felul de planuri de back-up, care desi nu aveau in mod direct legatura cu o criza financiara, erau legate mai mult de sustenabilitatea si stabilitatea firmei.
Sunt pregatit pentru o noua criza financiara?
Adevarul e ca nu ma simt pregatit si ca probabil mi-ar mai trebui un an ca sa ma simt pregatit cu adevarat. Dar probabil ca asta voi spune si la anul pe vreme asta, deci raspunsul tine mai mult de perceptie si nu de realitate.
Ceea ce stiu insa e ca o criza vine in sine si cu multe oportunitati si ma gandesc ca, intr-o situatie de criza, cunostintele mele de acum ma vor ajuta sa capat avantaj competitional sau imi vor deschide noi drumuri de explorat in viata, lucruri pe care poate acum nu am curaj sa le fac, preferand sa raman oarecum in zona de confort, asa ca desi pe de o parte ma sperie, o privesc si ca pe o provocare demna de a putea demonstra ce pot.
Cred ca cumva sunt pregatit pentru a supravietui, antreprenoriatul m-a invatat sa fac si worst case scenario (scenariu cel mai rau) si sa vad daca pot supravietui in astfel de conditii.
De ce ma simt nepregatit acum, la inceput de an, pentru ca anul trecut m-am implicat mult in a acumula cunostinte pentru a supravietui eu si mai putin pentru a supravietui firma; abia de luna aceasta am inceput sa construiesc solutii de supravieture si pentru firma in situatii nu tocmai fericite.
Totusi eu sper ca toate avertismentele de mai sus sa ramana inca la pragul de avertismente si sa imi ofere timp sa ma pregatesc mai bine, desi e ca in viata, nu esti niciodata cu adevarat pregatit atunci cand vorbim de situatii necunoscute. Nu e ca si cum am trecut prin 500 sau 5000 de scenarii de criza pana acum si orice imi pica la examen stiu sa rezolv.