Ce inseamna antreprenor?

Posted by
antreprenoriat

 De ceva vreme, vreau sa intreb cititorii ce parere au despre antreprenoriat si ce inseamna pentru ei cuvantul antreprenor. Am auzit numeroase definitii mai mult sau mai putin plastice ale termenului, cat si imagini negative, asociate de unii mai putin bine intentionati asupra acestui termen.

Oricum, am sa va vorbesc mai jos doar despre cateva din definitiile cele mai interesante pe care le-am gasit de-a lungul vietii, dar si despre viziunea mea legata de ce inseamna un antreprenor.

Am sa incep prin a va povesti despre o „definitie” spusa la un moment dat de Dragos Roua, referitoare la antreprenori si care mi-a placut foarte mult. Dragos spunea ca antreprenorul e acel om care sare de pe o trambulina foarte inalta, intr-o piscina goala si trebuie sa gaseasca cumva, pe parcursul caderii in gol, resurse pentru a umple piscina cu apa.

O alta definitie care mi-a placut foarte mult este data de Vlad Stan, care spunea ca antreprenorul este acel om care identifica o problema si reuseste sa atraga si alti oameni in solutionarea acesteia.

Definitia proprie pe care o dau antreprenoriatului este de fapt un fel de comparatie sau asemanare intre antreprenori si matematicieni. Pentru ca, pentru mine, singurul lucru pe care il face antreprenorul este sa caute rezolvarea unor probleme pe care le identifica, iar placerea vine tocmai din rezolvarea acestor probleme. Si ironia face ca ambii, atat matematicianul, cat si antreprenorul, sa lucreze cu o groaza de numere.

Antreprenorii sunt cei care incearca sa schimbe lumea, sa isi impuna propria viziune asupra ei si sa creeze sau sa imbunatateasca sisteme care sa ne faca viata mai usoara.

6 comments

  1. Definitiile (a lui Vlad si cea din ultimul paragraf) sunt mai potrivite termenului de LIDER decat pentru antreprenor.

  2. Un cuvant pompos folosit la fel de mult cum e folosit cuvantul CEO, mai pe romaneste esti patron, mare branza. Toti putem fi antreprenori, CEO si alte piscoteli de astea.

    In fapt conteaza ce faci ca sa produci bani si cum te descurci.

  3. @dirtman Da, antreprenor poate fi echivalat cu patron, dar CEO e o alta mancare de peste. Read more, talk/write less…

  4. Cred ca pana la urma antreprenorul e omul care a „descoperit” focul. In sensul ca l-a si utilizat. I-a invatat si pe altii.

    1. Is tare trist daca tu doar atat ai inteles din partea asta cu antreprenoriatul. Sincer iti spun.

Comments are closed.