De ce apare somnambulismul si cum poate fi tratat?

Posted by

Somnambulismul se declanseaza diferit, in functie de fiecare om in parte, insa de cele mai multe ori acesta se activeaza la un interval de o ora sau doua dupa ce individul adoarme. De asemenea astfel de episoade se manifesta altfel in functie de fiecare persoana. Diagnosticarea nu poate fi facuta decat dupa cateva consultatii amanuntite, in care un pacient va trebui sa  ii dea doctorului toate informatiile necesare legate de simptomele cu care se confrunta, pentru ca acesta sa il poata ajuta.  Exista mai multi factori care influenteaza aparitia acestei afectiuni, care pentru pacienti poate reprezenta un real cosmar.

Stresul constant

Majoritatea persoanelor fac fata zilnic situatiilor stresante la job, la cumparaturi sau in oricare conjuncturi sociale neprielnice. Pentru unii oameni, aceste momente in care frustrarile si grijile se acumuleaza, conduc la afectiuni fizice si psihice, care necesita un tratament corespunzator si consulturi medicale frecvente. Printre acestea se numara si somnambulismul, o tulburare destul de grava care se manifesta in timpul somnului. Pot exista diverse complicatii cand vine vorba despre aceasta afectiune. De exemplu, exista posibilitatea ca pacientul sa se trezeasca in timpul noptii si sa se loveasca, nefiind constient de actiunile lui.

Orele nepotrivite de somn 

Pentru cei mai multi oboseala constituie factorul principal care conduce la aparitia somnambulismului. Majoritatea persoanelor nu au un program regulat de somn, iar in cea mai mare parte a timpului se confrunta cu o stare de epuizare. Inainte de culcare, medicii recomanda oamenilor sa faca tot posibilul sa atinga o stare profunda de relaxare, fapt ce ar putea sa le asigure acestora  un somn odihnitor. O baie relaxanta, un joc de puzzle, exercitiile de stretching sau meditatia sunt doar cateva dintre activitatile prin care cineva se poate bucura de cateva momente de liniste, in care sa isi ordoneze gandurile si sa scape de agitatia cotidiana.


Fara alcool sau cofeina inainte de culcare

Alcoolul, dar si cofeina pot influenta negativ episoadele de somnambulism, dar si insomniile. Oamenii care obisnuiesc sa consume cani intregi de cafea seara, pentru a-si finaliza task-urile de la munca sau cei care beau cate un pahar de vin zilnic inainte de culcare, sunt mai predispusi sa primeasca acest diagnostic. De asemenea somnul neodihnitor, poate duce si la scaderea productivitatii sau chiar la alte afectiuni precum oboseala cronica. 

Ce tratament este prescris pentru somnambulism? Gasesti mai multe lucruri curioase pe guess.ro

O parte din cazurile de somnambulism nu necesita tratament, medicii asigurand pacientul ca aceasta afectiune va trece de la sine. Membrii familiei persoanei care se confrunta cu aceasta tulburare trebuie  sa fie atenti la comportamentul in somn al acesteia si la nevoie daca trece printr-un episod de somnambulism, sa o indrume inapoi in pat. 

Poti afla mai multe lucruri curioase pe guess.ro. De exemplu, faptul ca exista mai multe terapii care pot preveni somnambulismul, printre care si hipnoza recomandata in special adultilor. Unii medici opteaza pentru prescriptia de benzodiazpine sau antidepresive pentru persoanele care experimenteaza des stari de somnolenta. Aceste medicamente pot opri episoadele de somnambulism, insa sunt recomandate numai pentru cazuri extreme.