Cea mai grea zi din luna pentru un antreprenor nu este ziua de 25!

Posted by

Am trait mereu cu impresia ca cea mai grea zi din luna este ziua de 25, cand trebuie platite salariile si, mai ales, darile la stat si mi-am inchipuit mereu ca aceasta este un cosmar pentru antreprenori. Si daca ii vei intreba, multi dintre ei vor spune ca, intr-adevar, ziua de 25 este una dintre cele mai grele zile din luna, sau zilele dinaintea acestei date, cand incepi sa suni clientii care nu ti-au platit la timp si te agiti ca sa faci rost de bani de taxe si salarii.

Treaba cu salariile am rezolvat-o usor, am mutat ziua de plata intre 5 si 10 ale lunii. Contabila nu a fost chip sa o conving sa-mi dea calculul darilor catre stat pe 15 sau 20, asa ca a ramas pe 25, dar cumva am invatat sa-mi calculez si singur cu aproximatie taxele lunare si trimestriale si sa fiu pregatit inca de dinante de data de 25 pentru achitarea darilor la stat.

Si totusi mi-am dat seama ca cea mai grea zi din viata unui antreprenor nu este data de 25, ci data de 1 a lunii. Este momentul in care orice antreprenor isi da seama ca trebuie sa o ia din nou de la capat, sa faca in principiu cam aceleasi lucruri pe care le-a facut si luna trecuta, sa experimenteze si lucruri noi care sa imbunatateasca rezultatele, incasarile si, implicit, profitul si sa continue asa pe drumul antreprenorial care este un maraton si nu o cursa scurta.

Desigur, data de 1 arata bine sau rau in functie de lunile anterioare. Daca lucrurile merg bine, atunci poti incepe luna plin de entuziasm si cu ganduri de a face un nou „record” in firma, fie ca vorbim de vanzari, incasari, cifra de afaceri sau orice alt indicator pe care il monitorizati si are legatura cu cresterea firmei. Dar daca lucrurile merg prost, parca oricat optimism ai avea, nu mai ai energia sa o iei inca o luna de la capat. Si cred eu ca antreprenorii de succes sunt aceia care gasesc motivatia sa o ia de la capat inca o luna, si inca o luna, ani la rand, croindu-si incet drumul catre succes.

Totusi, dupa 2 ani de pandemie si acum si treaba asta cu conflictul militar de langa noi, nu cred ca sunt prea multe firme in Romania care sa se laude ca le merge bine. Ne merge la toti prost, vad asta si la firmele partenere, vad si la clienti, vad si in afara cercului meu de prieteni. Nu ne plangem si o luam in fiecare luna, pe data de 1, de la capat, dar in conditiile acestea in care incerci sa supravietuiesti mai mult decat sa cresti, prima zi a lunii pare cea mai teribila zi.