Certificatele energetice – un prim pas in intelegerea importantei unei cladiri eco

Posted by

Am aflat si eu de certificatele energetice in urma cu cateva zile. Primul gand care mi-a trecut prin minte a fost ca este vorba de inca o za in lantul birocratic si asa lung al documentelor care trebuiesc completate atunci cand vinzi sau cumperi o casa/apartament. Apoi mi-am dat seama ca acest proces nu face decat sa ajute la consientizarea faptului ca o cladire consuma energie (de mai multe feluri) si ca acest consum poate fi optimizat si redus in cele mai multe din cazuri.

Acum 10 ani cand am cumparat eu apartamentul nu se cerea asa ceva, dar parca imi pare rau ca nu am asa ceva si nu stiu unde se incadreaza casa mea pe scara de 1 la 7 a consumului energetic. De fapt acesste clase energetice sunt notate cu litere de la A la G dar forma e mai putin imporanta.

Ceea ce vad eu interesant la un certificat energetic este faptul ca ajuta la constientizare faptului ca o cladire genereaza anumite consumuri si in functie de cat de bine e izolata o cladire sau ce are in dotare acest consum poate scadea.

Asta mi se pare mie un pas important la aparitia acestor certificate. Faptul ca te ajuta sa constientizezi ca apartamentul in care stai este mai mult sau mai putin eco. Si cand spun eco nu stiu daca sa plasez eco-ul respectiv in cuvantul economic sau ecologic pentru ca in acest contest ambele se leaga si se potrivesc perfect.

Un consum redus de energie insemana consum redus de resurse care produc energia respectiva (ecologic) dar inseamna si ceva economie in buzunarul celui care plateste pentru energia consumata (economie). Astfel eu zic ca daca merita sa faci o reabilitare a cladirii daca observi punctele slabe ale ei si locurile unde se pot face inbunatatiri.

5 comments

  1. se merita sa faci reabilitarea blocului, insa cu acest lucru trebuie sa fie de accord toti vecinii … insa, cand vine vorba de dat bani (si nu putini) … se schimba lucrurile (din pacate nu in bine). degeaba faci tu in dreptul tau daca nu fac si ceilalti.

  2. @Vali, chiar daca nu izoleaza toti locatarii blocului, este ok daca fac macar cei de langa tine, de sus, jos si laterale, daca este cazul.

  3. @Vali, cel mai bine din punct de vedere energetic ar fi ca izolarea sa fie realizata pentru tot blocul.

  4. Ca si auditor energetic, ceea ce afirma Cezar este corect, izolarea ar trebui realizata pentru tot imobilul, fie ca este caza sau bloc.

Comments are closed.