Am citit de-a lungul timpului multe articole legate de rolul intuitiei in antreprenoriat. Parerile sunt foarte impartite. Cei care au o minte analitica vor spune intotdeauna ca intuitia nu poate juca un rol real in antreprenoriat, in timp ce persoanele ca mine, care au o minte reactiva (vezi link-ul de mai sus) reusesc totusi sa faca lucrurile sa mearga de cele mai multe ori intuitiv si fara a avea o analiza solida in spate.
Cred ca putina intuitie si putina educatie antreprenoriala pot face adevarate minuni. In cazul meu, au facut de multe ori diferenta. Totusi vreau sa va atrag atentia asupra modului in care privesc eu intuitia si am sa va rog sa nu o confundati cu ceva mistic, care iti poate arata cel mai bun drum de urmat pentru a avea succes, pentru ca nu asa functioneaza lucrurile. Cel putin, nu asa functioneaza in cazul meu.
Sunt destul de sceptic cand aud despre antreprenori care s-au avantat intr-o noua afacere bazandu-se doar pe intuitie si au mai si avut succes. In general, intuitia se formeaza pe baza unor fragmente de informatie pe care creierul le analizeaza in subconstient si care au un anumit rezultat pe care il percepi tot la nivel subconstient.
Atunci cand ai o minte reactiva, probabil subconstientul invata sa fie putin mai analitic si sa iti dea anumite semnale care sa te fereasca de un esec major. Un fel de protectie personala atunci cand iei anumite decizii, bazandu-te pe mintea reactiva. Ca sa intelegeti si mai bine ce vreau sa spun, am sa va dau cateva exemple.
1. Saptamana trecuta, in cursul procesului de intervievare, unul din lucrurile de care am tinut mortis a fost ca viitorul angajat sa poata sa vina sa lucreze si la sediul firmei. Din punct de vedere al logicii, nu avea niciun sens decizia mea, 99.9% din sarcinile trecute in fisa postului putand fi facute de acasa fara niciun fel de problema. In weekend am inteles de fapt care este logica deciziei mele si, in acest caz specific, decizia mea, desi bazata pe intuitie, avea de fapt foarte multa logica in spate, cum am descoperit ulterior.
2. Un alt exemplu care imi vine acum in minte, este momentul in care, dupa primul an de antreprenoriat, am intuit cumva ca desi lucrurile mergeau foarte prost, succesul meu in momentul acela era determinat de faptul ca nu am dat faliment. Adica a fost ceva de genul „chiar daca lucrurile merg rau, eu cred ca este vorba de un succes, pentru ca nu am dat inca faliment„. Peste cativa ani am aflat pe la evenimentele de antreprenoriat organizate in Bucuresti ca 90% dintre companiile nou infiintate dau faliment in primul an. Deci cumva, 5 ani mai tarziu am aflat ca ceea ce eu intuisem era confirmat de date statistice si studii bine definite.
Bineinteles ca probabil o minte analitica nu poate accepta in niciun fel rolul intuitiei in luarea unor decizii, nu are sens, nu pare sa aiba logica, deci in mod clar nu este utila. Si totusi la mine a functionat si functioneaza destul de des. Tind sa fiu o persoana mai analitica, nu imi iese perfect, dar autoeducatia si autodisciplina antreprenoriala isi spun cuvantul si fac ca lucrurile sa mearga bine. Altfel, oricat de mult m-ar fi ajutat intuitia, in mod sigur ar fi dat faliment pana acum.