Contul de asigurari

Posted by

Discutam cu un prieten pe tema educatiei financiare, cam inexistenta in Romania si astfel, din una in alta, i-am povenit de contul de asigurari. I-am explicat ca am renuntat sa mai platesc Casco la masina si mi-am facut propriul cont bancar, in care pun banii pentru asigurari de tot felul.

Principala problema cand ai un astfel de cont e ca uiti sa pui banii in el, desi eu nu am problema asta, tine de educatia financiara a fiecaruia sa faca asta in fiecare luna. Daca nu esti in stare sa ai un asemenea cont atunci, da, platesti la o firma, e mai scump, dar asta e, macar stai linisit.

Problema pe care o am eu e ca tind sa ma imprumut din aceste conturi pentru diverse investitii. Uneori nu-mi ajung banii pe care ii am in contul de investitii si apelez la contul de economii, cel de vacante si cel de asigurari.

La ce e bun un astfel de cont?

Dincolo de problema unui accident auto, se pot intampla tot felul de alte accidente la care poate nici nu te-ai gandit si e bine sa fii „asigurat”. De exemplu, iti scapa telefonul jos, pe ciment si se sparge, iei bani din contul de asigurari si ti-ai luat imediat unul nou. Sau cum a fost cazul meu acum cateva zile, cand s-a fisurat acvariul pe care il aveam de mai bine de 10 ani. Mi-a luat doua zile pana m-am decis daca e sau nu o situatie de urgenta, dupa care am luat unul nou.

In primul rand, un astfel de cont te ajuta sa scapi de situatii critice. Sau macar sa treci mai usor prin ele. In principal, eu vad contul de asigurari ca pe un cont de „reparatii” in caz ca se strica ceva: masina, electrocasnice, laptopuri. Mai mult chiar, in cazul laptopului am altul de rezerva, astfel incat sa nu raman fara pana la sosirea altuia nou. 

Cati bani pui in contul de asigurari?

Cred ca raspunsul tine de tine si de cat de paranoic esti, cat de nasol e planul total pesimist. E posibil ca in timp scurt, sa zicem o saptamana, sa se strice si frigiderul, si laptopul, si telefonul? Probabil ca nu, si atunci cred ca cel mai intelept ar fi ca banii din cont sa acopere valoare celui mai scump gadget sau electrocasnic din casa. Daca esti putin mai paranoic, e bine sa acoperi valoarea a doua astfel de produse. Daca ai bicicleta, poate se fura bicicleta, daca ai masina, poate se intampla un accident si ai nevoie de o masina, chiar si SH pentru a-ti face treaba cu ea.

Faptul ca am avut bani intr-un astfel de cont de asigurari m-a scutit zilele trecute de prea mult stres. Dar chiar si asa, am tinut mortis sa nu umblu la unul dintre conturile de asigurari si sa ma descurc eu cumva sa rezolv situatia fara a apela la fondurile de urgenta. Si m-am descurcat.

One comment

Comments are closed.